"Augstais ūdens": Venēcijā notiek rekordlieli plūdi

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Венеция
Города мира. Венеция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veneto apgabala gubernators Luka Dzaja paziņoja, ka 80% Venēcijas virsmas plūdu rezultātā izrādījās zem ūdens, salīdzinot plūdus ar apokalipsi.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Ūdenslīmenis Venēcijā sasniedzis rekordlielos 187 centimetrus, vēsta RIA Novosti.

Tradicionāli slikto laikapstākļu sekām pakļautā Venēcija pārdzīvo "augstā ūdens" periodu vidēji reizi četros gados. Taču parasti ūdens nepaceļas augstāk par 110 centimetriem, applūdinot ap 10% pilsētas. Šobrīd, saskaņā ar varasiestāžu informāciju, uzplūdiens virs 140 centimetriem applūdina 90% pilsētas.

"187 centimetri. Pēc 194 centimetriem 1966. gadā šis ir otrs augstākais līmenis vēsturē," vēsta mērija Twitter vietnē.

​Saskaņā ar mērijas publicēto shēmu, ūdens līmenis pakāpeniski iet mazumā, taču ap šo rītu tas atkal pieaug līdz 155 centimetriem un tuvākajās dienās turpinās ik pa brīdim pazemināties un pacelties. Taču tas pats grafiks paredzēja nakts ūdenslīmeņa pacelšanos tikai līdz 145 centimetriem.

Tāpat mērija paziņoja, ka lūdz Veneto reģiona varasiestādes izsludināt krīzes situāciju, lai pēc tam lūgtu centrālo valdību Romā ieviest ārkārtas situācijas režīmu.

Baisie zaudējumi

Veneto apgabala gubernators Luka Dzaja paziņoja, ka 80% pilsētas virsmas plūdu rezultātā izrādījās zem ūdens, salīdzinot plūdus ar apokalipsi.

"Mēs esam saksārušies ar totāliem un apokaliptiskiem plūdiem, es nepārspīlēšu sacīto, bet 80% pilsētas atrodas zem ūdens. Nodarīti neiedomājami un baisi zaudējumi," teikts viņa paziņojumā.

Pilsētas mērs Luidži Brunjaro savā Facebook lapā uzrakstīja, ka Venēcija nolikta "uz ceļiem".

"Svētā Marka bazilika piecietusi smagus zaudējumus, līdzīgi visai pilsētai un salai," norādīja viņš.

Fotogrāfijā, kurā Brunjaro ar Venēcijas patriarhi Frančesko Moraļju apskata applūdināto baziliku, ūdens tajā ir līdz ceļiem.

"Nepieciešams visaptverošs atbalsts, lai pārvarētu šīs dienas, kuras pakļauj mūs nopietnam izaicinājumam," uzrakstīja Brunjaro.

Itālijas Kultūras ministrija nosūtījusi uz Venēcijas galveno baziliku ekspertu grupu, lai noteiktu zaudējumu apmēru. Tāpat iestāde paziņoja par gatavību apstiprināt Venēcijas varasiestāžu pērnā gada pieprasījumus bazilikas aizsardzībai un atjaunošanai.

​Svētā Marka bazilikas kuratoru padomes loceklis Pjerpaolo Kampostrini pastāstīja, ka visā bazilikas vēsturē, kuru sāka būvēt 828. gadā un pārbūvēja pēc ugunsgrēka 1063. gadā, ūdens pacēlies tik augstu vien piecas reizes, raksta The Local.

Pēc viņa sacītā, trīs no šīm piecām reizēm bija pēdējo 20 gadu laikā, turklāt pēdējā bija pērn.

Pilsētas mērs uzskata, ka nebijuši augstā uzplūdiena iemesls ir klimata izmaiņas.

​"Tagad valdībai ir jāieklausās. Tas ir globālās sasilšanas efekts, un cena būs augsta," uzrakstīja viņš savā Twitter mikroblogā.

Laivas uz sēkļa

Esošais "augstais ūdens" noveda pie nopietniem zaudējumiem pilsētai: sociālajos tīklos tiek izplatīti krastmalā izmesto upes tramvaju, vaporetto un laivu attēli. Applūdināts ir viss vēsturiskais centrs, slēgtas skolas, pilsētniekus aicina neiziet no mājām.

Par slikto laikapstākļu upuriem kaimiņu salā Pellestrīna kļuva divi cilvēki. Viens no bojāgājušiem, 78 gadus vecs vīrietis, nomira strāvas trieciena rezultātā, cenšoties palaist elektrisko pumpu applūdušajā mājā.

Mērija palūgusi cilvēkiem un vietējiem uzņēmumiem iedokumentēt laikapstākļu nodarītos zaudējumus, lai pēc tam palūgtu centrālo valdību Romā ieviest ārkārtas situācijas režīmu.

Ziņu lente
0