Baltijas jūrā atrasts Krievijas imperatora konjaks

© Фото Peter Lindberg/Ocean X Team Одна из бутылок найденная на затонувшем судне
Одна из бутылок найденная на затонувшем судне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daiveri atraduši Baltijas jūras dzīlēs 1916.gadā nogrimušo zviedru tvaikoni Kyros ar alkohola kravu, kas bija paredzēts Krievijas imperatora galmam.

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Starptautiskās komandas Ocean X ūdenslīdēji pacēluši no Baltijas jūras dzīlēm gandrīz tūkstoš pudeles reta konjaka un liķiera, kas gulēja zem ūdens vairāk nekā simt gadus, vēsta The Local

Zviedru un islandiešu ūdenslīdēji atraduši tvaikoņa tilpnēs 50 kastes konjaka De Haartman & Co un 15 kastes liķiera Benedictine.

Dzērieni bija paredzēti pēdējā Krievijas imperatora Nikolaja II galmam, taču zviedru tvaikonis Kyros, kam 1916.gada decembrī krava bija jānogādā no Francijas uz Sanktpēterburgu, uzdevumu neveica – vispirms tas vairākus mēnešus stāvēja ledus gūstā, bet pēc tam to aizturēja vācu zemūdene.

Kara laikā vācieši alkoholu uzskatīja par kontrabandu, tāpēc kuģa kapteinis pieņēma lēmumu nogremdēt tvaikoni kopā ar kravu. Kuģa ekipāža laimīgi atgriezās Zviedrijā.

Морской тральщик Александр Обухов - Sputnik Latvija
Meklēja mīnas, atrada zemūdeni: negaidīts Baltijas flotes mīnu tralētāja atradums

"Notikums ir ārkārtīgi nozīmīgs, jo mēs taču neesam vienkārši atraduši retu konjaku un liķieri – tā ir daļa no Krievijas impērijas vēstures," teikts Ocean X stāstā.

Kuģa vraks tika atrasts jau 1999.gadā, taču bija nepieciešami vairākus gadus ilgi sagatavošanās darbi, lai pilnībā izpētītu nogrimušo kuģi, neapdraudot ūdenslīdēju dzīvības. Galu galā uzdevumu izdevās atrisināt ar robotu palīdzību.

Ūdenslīdēji vēl nav izlēmuši, kādās rokās nonāks atrastā krava: konjaks vairs netiek ražots, bet liķieri Benedictine tagad ražo kompānija Bacardi, kuras pārstāvji jau paziņojuši, ka vēlas uzzināt, kas noticis ar alkoholu pēc simt gadiem jūras dibenā. Vairākas pudeles nosūtītas uz Krieviju un Zviedriju ekspertīzei.

Ziņu lente
0