ES paziņoja, ka jaunā Brexit vienošanās ir vienīgā iespējamā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasГлава делегации ЕС на переговорах по "Брекзиту" Мишель Барнье
Глава делегации ЕС на переговорах по Брекзиту Мишель Барнье - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Taču iepriekš Eiropas Savienības pārstāvji vairākkārt teikuši, ka vienošanās, kas panākta starp ES un Lielbritāniju aptuveni pirms gada, ir vislabākā, vienīgā iespējamā un nav pārskatāma.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik, Marija Kņazeva. Eiropas Savienība atkal paziņo, ka pagājušajā nedēļā panāktā atjauninātā vienošanās par Brexit nosacījumiem ir vienīgā iespējamā. Par to paziņoja galvenais Eiropas Savienības Brexit pārrunu loceklis Mišels Barnjē Eiropas Parlamentā, vēsta RIA Novosti.

Taču iepriekš Eiropas Savienības pārstāvji vairākkārt teikuši, ka vienošanās, kas panākta starp ES un Lielbritāniju aptuveni pirms gada, ir vislabākā, vienīgā iespējamā un nav pārskatāma. Neraugoties uz to, šī vienošanās trīs reizes nav izgājusi ratifikāciju Lielbritānijas parlamentā, un puses no jauna sēdās pie pārrunu galda. Oktobrī viņi tomēr pielaboja iepriekšējo vienošanos un tādējādi panāca vienošanās atjauninājumu. Taču arī tā pagaidām nevar iziet cauri Lielbritānijas parlamentam.

Brexit - стоит ли? - Sputnik Latvija
Mediji: Eiropas Savienība ir gatava atlikt Brexit līdz februārim

"Ja Lielbritānija vēlas organizētu izstāšanos no ES, tad šī vienošanās ir vienīgā iespējamā," pateica Barnjē.

Eiropas Savienība un Lielbritānija pagājušajā ceturtdienā, pēc vairāku nedēļu intensīvām un grūtām pārrunām, saskaņoja atjaunotu vienošanos par Brexit nosacījumiem, pēc tam to atbalstīja 27 paliekošos ES valstu vadītāju samits, un tagad tā ir jāratificē Lielbritānijas parlamentam. No tā ir atkarīgs turpmākais valsts un ES "šķiršanās" liktenis.

Taču saskaņošana Apvienotajā Karalistē, kura bija ieplānota sestdien, nenesa nekādus rezultātus, kā arī tā, kura varēja, bet nenotika pirmdien.

Iepriekšējo vienošanās variantu britu deputāti trīskārt noraidīja, sakarā ar ko valsts izstāšanās termiņš no ES tika pārcelts no šī gada 29. marta uz 31. oktobri. Šobrīd Lielbritānija prasa jaunu termiņa pagarinājumu – līdz janvāra beigām. Lēmums par tā piešķiršanu ir jāpieņem Eiropas Savienībā paliekošo valstu līderu samitam. Līdz 31. oktobrim pagaidām neviens ES valstu vadītāju samits nav nozīmēts.

Gadījumā, ja valsts izstāsies no ES bez vienošanās par šīs "šķiršanās" nosacījumiem, tas draud abām pusēm ar nopietnām ekonomiskām sekām, jo attiecībā uz valsti, kopš tās atdalīšanās brīža no ES, ir jāpārstāj piemērot Eiropas Savienības normas.

Ziņu lente
0