ASV vēlas nepieļaut Ziemeļu jūras ceļa izmantošanu, vēsta mediji

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasCпуск на воду атомного ледокола "Урал" в Санкт-Петeрбурге
Cпуск на воду атомного ледокола Урал в Санкт-Петeрбурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu "Nacionālās drošības stratēģijā" pirmajā vietā ir konkurence ar Krieviju un Ķīnu Arktikā. Pie tam Vašingtona vēlas izmantot maršrutu spiedienam pret Krieviju, stāsta serbu žurnālists.

RĪGA, 16. oktobris – Sputnik. ASV jaunā "ziemeļu doktrīna" ir vērsta uz centieniem neļaut Krievijai izmantot Ziemeļu jūras ceļu, bet Ķīnai – piedalīties šajā projektā. Par to stāsta serbu izdevumā "Pečat" publicētais raksts.

Materiāla autors Zorans Miloševičs atzīmēja, ka tādējādi Vašingtona vēlas ne tikai šantažēt Maskavu, bet arī bremzēt tās ekonomisko attīstību. Tāds pats mērķis, pēc žurnālista domām, ir gan "jaunajam aukstajam karam", gan sankciju politikai, vēsta Sputnik Lietuva.

Северный морской путь. Порт Певек - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tiktāl esam nonākuši: Rietumi cenšas bloķēt Ziemeļu jūras ceļu

"Amerikāņu tagadējā politiskā elite "pēkšņi" aizmirsusi ANO Jūras tiesību konvencijas 234.pantu, kas garantē Krievijai tiesības uz Ziemeļu jūras ceļu (jo tas ved cauri šīs valsts iekšējiem ūdeņiem). (..) Tagad amerikāņi atspoguļo šo faktu kā Krievijas "pretenzijas" uz to, kas Krievijai nepieder, bet paši savu stratēģiju pozicionē kā "brīvas kuģošanas nodrošināšanu strīdīgos rajonos ar jūras ceļiem," stāsta raksta autors.

Miloševičs pievērsa uzmanību tam, ka ASV "Nacionālās drošības stratēģijā" valsts sāncensība ar KF un ĶTR Artikā ierindojusies pirmajā vietā. Autors stāsta, ka amerikāņiem pieder puse Arktikas, un šo zonu klāj ledus, savukārt Maskavai pieder labākā Arktikas krasta daļa.

"Tātad amerikāņu "ziemeļu doktrīnas" mērķis ir piesavināties Kanādas maršrutu, bet Krievijas – padarīt par "kopējo". Jāpiebilst, ka Ziemeļu jūras ceļš ASV ir svarīgs arī kā līdzeklis spiedienam uz Krieviju," analizēja žurnālists.

Autors akcentēja, ka Ziemeļu jūras ceļa nozīmi iespējams salīdzināt ar Ķīnas projektu "Jaunais zīda ceļš". tas var dāvāt iespēju veidot vienotu ekonomisko sistēmu, kas savienos Galējo Ziemeļu un Tālo Austrumu teritorijas – reģionus, kas spēj dot stimulu visas valsts attīstībai.

Ракетоносцы Ту-95МС - Sputnik Latvija
Viedoklis
Spārnotie "lāči" kontrolē ziemeļus. Amerikāņu B-52H neapsteigs Tu-95

"Lai arī ASV skaļi klāsta, ka joprojām ir "līderis visā pasaulē", patiesībā tā nav. Jā, Vašingtona pagaidām izmanto daļu Kanādas arktisko teritoriju, taču ir skaidrs, ka ASV sasniegumi nav salīdzināmi ar Krievijas panākumiem," paskaidroja žurnālists.

Miloševičs atzīmēja, ka patlaban Vašingtonai ir saistītas rokas, jo Maskava neļauj bez piekrišanas kaut ko uzsākt Arktikā un pati strādā ar mērķi paplašināt savu piekrasti. Pēc žurnālista domām, tas "tracina" ASV, kas uzstājīgi pieprasa: "Krievijai ir brīvprātīgi jāpiekāpjas Arktikā", jo, spriežot pēc visa, ASV vadībai neizdodas to panākt ar spēku.

Ziemeļu jūras ceļš

Ziemeļu jūras ceļš – īsākais maršruts starp Krievijas teritoriju Eiropā un Tālajiem Austrumiem. Tas ved pāri Ziemeļu Ledus okeāna jūrām (Barenca, Karas, Laptevu, Austrumsibīrijas, Čukotkas) un daļēji – pa Kluso okeānu (Bēringa). Patlaban ZJC Krievijā izmanto "Nornikeļ", "Gazprom", "Rosņeftj", "Rosšeļf", Krasnojarskas novads, Saha (Jakutija), Čukotka. Līdztekus derīgo izrakteņu ieguvei pa ZJC tiek apgādāti 20 miljoni cilvēku Galējos Ziemeļos.

Караван транспортных судов в сопровождении ледоколов проходит по Северному морскому пути.  - Sputnik Latvija
ASV Krasta apsardze pieprasījusi ledlaužus konkurencei ar Krieviju Arktikā

Pēdējā laikā Arktika ieinteresējusi virkni valstu. Līdztekus Krievijai, Norvēģijai, Dānijai, ASV un Kanādai – valstīm, kas sen organizējušas pētījumus Arktikā, interesi izrāda Islande, Zviedrija un Somija. 

Žurnāla "Geoenergetika.ru" galvenais redaktors Boriss Marcinkevičs intervijā Sputnik Lietuva atzīmēja, ka Ziemeļu jūras ceļa attīstība var sekmēt daudzpolāras pasaules izveido. Viņš norādija, ka citām valstīm ZJC apguve ir sarežģītāka, jo Krievijai ir tāda priekšrocība kā 60.gados izstrādātie atomledlauži, un pagaidām nav zināms, cik ilgs laiks būs vajadzīgs citām valstīm, lai šo tehnoloģiju atkārtotu.

Ziņu lente
0