Tramps uzvēlis Sīrijai atbildību par kurdu aizsardzību

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе
Президент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps neuzskata par vajadzīgu aizsargāt Sīrijas kurdus pret Turcijas bruņoto spēku uzbrukumu – tiklīdz situācija pasliktinājās, viņš viegli uzkrāva atbildību Damaskas plecos.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Sīrijas pilsētas, ko agrāk kontrolēja kurdu autonomā administrācija, ir spiestas lūgt Damaskas aizsardzību no Turcijas uzbrukuma. ASV no konflikta ir attālinājusies: prezidents Donalds Tramps sociālajos tīklos paziņoja, ka amerikāņu spēkiem nav "jāaizsargā mūsu ienaidnieka zeme", vēsta Sputnik Igaunija.

​"Pēc simtprocentīgas uzvaras pār ISIS kalifātu esmu izvedis no Sīrijas lielāko daļu mūsu spēku. Lai Sīrija un Asads aizsargā kurdus un cīnās ar Turciju par savu zemi. Teicu saviem ģenerāļiem: kāpēc mums būtu jākaro par Sīriju un Asadu, lai aizsargātu mūsu ienaidnieka zemi?" Tramps klāstīja Twitter.

Tramps atzīmēja, ka viņu apmierina ikviens, kas vēlas palīdzēt Sīrijai aizsargāt kurdus, "vienalga, vai tā būtu Krievija, Ķīna vai Napoleons Bonaparte". "Ceru, ka ar viņiem viss būs kārtībā, bet mēs no viņiem esam 7 tūkstošu jūdžu attālumā!" konstatēja ASV prezidents.

Города мира. Вашингтон - Sputnik Latvija
Politika
Baltais nams: ASV neatbalstīs Turcijas militāro operāciju Sīrijā

Iepriekš ASV aizsardzības ministrs Marks Espers atzina, ka amerikāņu spēki Sīrijā nokļuvuši slazdā starp Sīrijas armiju, kas dodas uz ziemeļiem, un Turcijas armiju, kas dodas uz dienvidiem. Viņš bilda, ka situācija ir šausmīga, jo Turcija un Sīrijas kurdi, pret ko turku spēki sākuši operāciju, ir ASV sabiedrotie.

Pie tam ASV mediji atzīmēja, ka Vašingtona, pārgrupējot savas vienības, faktiski pametusi kurdus vienus pret ienaidniekiem.

Šī iemesla dēļ virkne apdzīvoto vietu Alepo, Rakas un Hasekes provincēs pasludināja par SAR suverenitātes atjaunošanu savā teritorijā, jo kurdu "Ziemeļaustrumu rajonu autonomā administrācija", zaudējusi ASV un citu rietumvalstu atbalstu, nespēj aizsargāt iedzīvotājus un atrisināt humānās problēmas.

Tāpat Sīrijas kurdi vēstīja, ka ar Damasku panākta vienošanās par Sīrijas spēku dislokāciju pie Turcijas robežas ar mērķi atvairīt Turcijas spēku uzbrukumus.

Militārā operācija "Miera avots"

9.oktobrī Turcija sāka militāro operāciju "Miera avots" Sīrijā sadarbībā ar Sīrijas Brīvo armiju pret Kurdistānas Darba partiju un grupējumu "Islāma valsts" (Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs aizliegts teroristisks grupējums – red.).

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps paziņojis, ka ASV izstājas no "muļķīgiem bezgalīgiem kariem"

Iepriekš Erdogans paskaidroja, ka operācijas mērķis ir attīrīt Sīrijas teritoriju Turcijas pierobežā no Sīrijas kurdu pašaizsardzības spēkiem, radīt tur drošības zonas un izmitināt tajās četrus miljonus sīriešu bēgļu, kuri patlaban uzturas Turcijā.

Pasaules sabiedrība ļoti negatīvi novērtēja Turcijas spēku iebrukumu SAR teritorijā. Operāciju nosodīja ASV un Eiropas Savienība. Damaska jau vairākkārt nosodījusi Turcijas okupācijas politiku Sīrijas ziemeļos. Krievija norādīja, ka Turcijai nāktos izvairīties no darbībām, kas varētu kaitēt konflikta noregulēšanai Sīrijā.

Ziņu lente
0