Eksperts par ASV jauno triecienu tirdzniecības karā: eiropieši parādā nepaliks

© Foto : facebook / Nikolai ToporninДоцент кафедры европейского права МГИМО Николай Топорнин
Доцент кафедры европейского права МГИМО Николай Топорнин   - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to, kāda būs Eiropas Savienības atbilde uz ASV tirdzniecības sankciju jauno kompleksu, pastāstīja Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta Eiropas tiesību katedras docents Nikolajs Toporins.

RĪGA, 10. oktobris – Sputnik. ASV lēmums paaugstināt nodevas lidaparātu un lauksaimniecības produkcijas importam Eiropas Savienības valstīm izmaksās gandrīz septiņus miljardus eiro. Taču ASV un ES tirdzniecības karš ietekmēs ne tikai Eiropas ekonomiku – situācija ietekmēs visus, ir pārliecināts Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta Eiropas tiesību katedras docents Nikolajs Toporins.

Savu viedokli viņš pauda radio Sputnik ēterā un paziņoja: pēc viņa domām, ES atbilde būs simetriska – Eiropa ieviesīs līdzīga apjoma nodevas noteiktu kategoriju precēm no ASV, kas tiek realizētas tirgū Eiropā. Pie tam, pēc eksperta domām, trieciens var skart ne tikai lauksaimniecības produkciju, bet arī, piemēram, lielo IT kompāniju produktus.

Денежные купюры: евро и доллары. - Sputnik Latvija
Eksperts pastāstīja, kā ASV agresīvā politika ietekmēs dolāra kursu

Kopumā, pēc viņa domām, nodevu likmju triecieni ES un ASV starpā ne tikai novedīs pie abu pušu iekšzemes kopprodukta krišanās, bet arī skars visu pasauli. Nikolajs Toporins ir pārliecināts: sliktākajā gadījumā iespējama pasaules ekonomikas recesija, vēsta Sputnik Igaunija.

ASV vadība pieņēmusi lēmumu no 18. oktobra palielināt par 10% nodevas lidaparātu importam no Eiropas Savienības un par 25% - no ES importētajai rūpniecības un lauksaimniecības produkcijai.

Lēmums tika pieņemts, kad PTO atzina: Eiropas Savienības subsīdijas aviobūves koncertam Airbus pārkāpj organizācijas noteikumus. Naudas izteiksmē runa ir par 7,5 miljardiem dolāru. ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laithaizers atklāja, ka jaunie tarifi pārsvarā skars importu no Vācijas, Francijas, Spānijas un Lielbritānijas, tas ir, valstīm, ko Vašingtona uzskata par galvenajiem nelikumīgo subsīdiju vaininiekiem.

Ziņu lente
0