ASV mediji stāsta par poļu nepatiku pret ukraiņu migrantiem

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasРабочие во время строительства, архивное фото
Рабочие во время строительства, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izdevums Politico atzīmēja, ka 2016. un 2017. gadā vienā no Polijas reģioniem pastrādāti 44 tūkstoši noziegumu, kuru motīvs ir naids pret Ukrainas pilsoņiem.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Peļņā uz Poliju aizbraukušie ukraiņi aizvien biežāk saskaras ar vietējo iedzīvotāju nepatiku, vēsta amerikāņu izdevums Politico.

Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Viedoklis
Visi mūk: Polija izsūknē Ukrainas darbaspēka resursus

Fonda "Mūsu izvēle", kas atbalsta ukraiņus Polijā, vadītājs Miroslavs Keriks konstatēja, ka poļu naidīgā attieksme pret ukraiņu darba migrantiem pieaugusi, kopš pie varas nākusi partija "Likums un taisnība" ar tās negatīvo viedokli par imigrāciju, kā arī pēc vīzu režīma atcelšanas starp ES un Ukrainu.

Rakstā uzsvērts, ka dažu pēdējo gadu laikā Polijā pieaugusi vardarbība pret etniskajām grupām, tostarp arī ukraiņiem. Piemēram, 2016. un 2017. gadā vienā no Polijas reģioniem pastrādāti 44 tūkstoši noziegumu, kuru motīvs ir naids pret Ukrainas pilsoņiem, vēsta Sputnik Lietuva.

Izdevums publicēja stāstu par 33 gadus veco Uber taksometra vadītāju Romānu, kurš Polijā ieradies no Harkovas pēc bruņotā konflikta sākuma Donbasā.

Romāns pastāstīja, ka reiz viņu piekāvuši iereibuši jaunieši. Poļi kļuvuši agresīvi tāpēc, ka vīrietis nav ieslēdzis automašīnā poļu deju mūziku – radiouztvērējs nedarbojās.

"Viņi man teica, ka es necienu poļu kultūru," atcerējās cietušais un piebilda, ka kautiņa laikā poļu jaunieši klieguši: "Mēs nedzīvojam Ukrainā, kur visi cīnās par maizes gabalu, mēs dzīvojam Polijā."

Vīrietis atzīmēja, ka klienti bieži vien ierauga autovadītāja ārvalstniecisko vārdu pielikumā un pēc akcenta tūlīt saprot, ka viņš ir migrants. Tad vietējie sākot taujāt, no kuries vadītājs esot. Taču, pēc Romāna vārdiem, tas nenotiek ziņkāres labad.

"Puse no viņiem, varbūt pat vairāk, jautā tādēļ, lai tu vēlreiz atcerētos, ka neesi vietējais, neesi polis. Zemteksts ir tāds: es tevi neaizvainošu, taču atgādināšu, ka tu neesi tāds kā mēs," viņš pastāstīja.

Дорожный знак, обозначающий территорию Украинского государства, у международного пункта пропуска через украинско-польскую границу - Sputnik Latvija
Pamet nāvei kā vergus. Ukraiņi kļūst par invalīdiem un iet bojā darbos Polijā

Izdevums uzsvēra, ka pagaidu darba atļaujas Polijā saņēmuši aptuveni 1,8 miljoni ukraiņu, apmēram 200 tūkstošiem no šī skaita ir ilgstošas uzturēšanās atļauja. Atzīmēts, ka pārsvarā tie ir cilvēki vecumā no 20 līdz 39 gadiem. Viņiem ir grūti integrēties poļu sabiedrībā, ņemot vērā vietējo iedzīvotāju naidīgo attieksmi.

Analītiskās kompānijas Selectivv dati liecina, ka patlaban Polijā strādā aptuveni 1,27 miljoni Ukrainas pilsoņu.

Iepriekš vairākkārt stāstīts, ka valstī valdošās smagās ekonomiskās situācijas dēļ darbspējīgie ukraiņi ir spiesti doties peļņā uz Eiropu. Viens no prioritārajiem virzieniem ir Polija. Tomēr bieži vien ukraiņi nokļūst ļoti sliktos darba apstākļos, dzīvo pat bez minimālām ērtībām, atalgojums tiek izmaksāts ar aizkavēšanos vai netiek izmaksāts vispār.

Ziņu lente
0