Politika

Lavrovs pastāstīja ANO, kas gatavo pasauli kodolkaram un kas tajā uzvarēs

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время презентации в Доме приемов министерства иностранных дел РФ инвестиционного потенциала Московской области.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время презентации в Доме приемов министерства иностранных дел РФ инвестиционного потенциала Московской области. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savā runā ANO Ģenerālajā Asamblejā un tai sekojošajās atbildēs uz jautājumiem KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs pauda Krievijas pozīciju daudzos mūsdienu pasaulei aktuālos jautājumos.

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Terorisma atbalstīšanas nepieļaujamība, kodolkara draudi, ASV pret Irānu vērstās darbības un Amerikas vīzu neizsniegšana virknei Krievijas delegātu – šīs un daudzas citas mūsdienu skarbākās tēmas skāra KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzstāšanās laikā ANO Ģenerālās Asamblejas 74. sesijā Ņujorkā un tai sekojošajās atbildēs uz žurnālistu jautājumiem, vēsta Sputnik Igaunija.

"Mērenu" teroristu nemēdz būt

Īpašu ANO Ģenerālās Asamblejas uzmanību KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs pievērsa tam, ka, neraugoties uz visām valstīm obligātajiem ANO Drošības Padomes lēmumiem par teroristisko organizāciju "listēšanu", dažas valstis izved teroristus no trieciena iespējas un pat veido sadarbību ar viņiem.

Viņš atzīmēja, ka šādi mēģinājumi vējojami Afganistānā, Lībijā un Sīrijā: "ASV jau atklāti sākuši runāt par to, ka Hay'at Tahrir al-Sham ir absolūti "mērena struktūra", ar kuru "var kārtot lietas".

Pie tik nepieņemamas loģikas vēlas novest arī Drošības Padomes locekļus, par ko liecina nesenās diskusijas par situāciju Sīrijas Idlibā," paziņoja Lavrovs.

Priekš kam rīkot karu, kurā neviens neuzvarēs

Tāpat Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka Baltais nams pagaidām nesteidz reaģēt uz Kremļa piedāvājumu pagarināt New START līgumu. Viņš atgādināja par neseno KF prezidenta Vladimira Putina lēmumu neizvietot sauszemes bāzējuma vidēja un mazāka darbības rādiusa raķetes Eiropā vai citos reģionos, ja no tā pagaidām atturēsies arī ASV.

Государственный флаг Российской Федерации. - Sputnik Latvija
Krievija stājas ANO Drošības padomes vadībā

"Mēs aicinājām ASV un NATO pievienoties šādam moratorijam. Tāpat vairākkārt piedāvājām Vašingtonai sākt pārrunas par SNV-III (angl. val. New START) pagarināšanu. Kopā ar Ķīnu uzstājamies par juridiski saistoša dokumenta saskaņošanu par bruņojuma sacīkšu novēršanu kosmosā. Reakcija uz visiem šiem piedāvājumiem no ASV un to sabiedroto puses pagaidām neiedrošina," pateica viņš.

Pēc Lavrova sacītā, Maskava uzstājusies vēl ar vienu iniciatīvu Vašingtonai: pirms gada Maskava piedāvāja pieņemt augstākajā līmenī savstarpēju paziņojumu par kodolkara nepieļaušanu, "kurā pēc definējuma nevar  būt uzvarētāju".

Tas fakts, ka ASV ignorēja šo ideju, nevar neuztraukt, atzīmēja ministrs, aicinot visas valstis atbalstīt Krievijas miera iniciatīvu. Tāpat viņš uzsvēra, ka Krievija izrāda vislielāko atbildību aizsardzības būvniecības jomā, taču dara to tā, lai neradītu zaudējumus savai nacionālajai drošībai.

Lavrovs apsolīja, ka Krievija iesniegs ANO Ģenerālajai Asamblejai rezolūcijas projektu par ieroču kontroles sistēmas nostiprināšanu, atzīmējot, ka viņa valsts ir gatava pārrunām par dokumenta saturu.

"Rezolūcijas atbalstīšana kļūtu par svarīgu pienesumu nosacījumu izveidošanā veiksmīgai kārtējai pārskata konferences sarīkošanai par Kodolieroču neizplatīšanas līguma izpildi," pateica KF ĀM vadītājs.

ASV piešķiļ uguni pie Persijas līča šaujampulvera mucas

Lavrovs norādīja arī uz Baltā nama destruktīvo pozīciju situācijā ar Savstarpējo vispārīgo rīcības plānu Irānas kodolprogrammā (JCPOA), nosaucot ASV rīcību Persijas līča reģionā par "postošu".

"Problēmas, kas saistītas ar Savstarpējā vispārējā rīcības plāna izjukšanu, ir jāizskata, neatskaitot no esošās Ģenerālās Asamblejas sesijas. Tās sākās daudz agrāk – pirms pusotra gada, kad ASV vienpusējā kārtā izstājās no šī ANO Drošības Padomes apstiprinātā un tādējādi kļuvušā par starptautisko tiesību daļu dokumenta un pateica, ka arī visiem pārējiem viņi aizliedz to darīt," paziņoja Krievijas ministrs.

Viņš uzsvēra, ka dialogā par deeskalāciju Persijas līcī, izņemot reģiona valstis, jāpiedalās pieciem pastāvīgiem ANO DP locekļiem, Eiropas Savienībai un reģionālajām apvienībām un organizācijām.

Vīzu neizsniegšana KF delegātiem ANO – tā ir provokācija

Krievijas ĀM vadītājs pastāstīja, ka apsprieda ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo Vašingtonas atteikumu izsniegt vīzas 13 Krievijas ANO delegātiem. Lavrovs nosauca šo situāciju par nepieņemamu, taču pauda pārliecību, ka ASV prezidents Tramps un pats Pompeo nav saistīti ar šo incidentu.

"Man nav ne mazāko šaubu, ka nedz prezidentam Trampam, nedz valsts sekretāram Pompeo nav ar to nekāda sakara, ko Maiks Pompeo man arī ir apstiprinājis," piebilda ministrs.

Pēc viņa sacītā, ja tas tā ir, tad "rodas jautājums, kā tad tur tiek pieņemti lēmumi, kuri tiešā veidā ir saistīti ar Vašingtonas saistību izpildi attiecībā uz normālas ANO galvenā štāba funkcionēšanas nodrošināšanu".

Kad no Krievijas varēs aizlidot uz Gruziju

Atsevišķi Lavrovs skāra Krievijas un Gruzijas attiecību tēmu un aviosatiksmes atjaunošanas iespēju, kuru 2019. gada jūlijā apturēja sakarā ar pret Krieviju vērstām provokācijām Tbilisi.

"Kad mēs pieņēmām šo lēmumu, tika paziņots, ka tas ir īslaicīgs pasākums un mēs šo pasākumu atcelsim, kad situācija normalizēsies un kad Gruzijas vadībā apzināsies nepieciešamību šādu izpausmi ierobežot," atgādināja žurnālistiem KF ĀM vadītājs.

Pēc viņa sacītā, Maskavā "nekad nav meklējuši mākslīgus iemeslus strīdiem ar Gruziju". Lavrovs piebilda, ka, ja oficiālā Tbilisi atbildīgi virzīs savu pozīciju par labu normālām attiecībām ar Krieviju un nesāks klausīties rusofobu teiktajā, tad viņš pats personīgi uzstāsies par lidojumu atjaunošanu.

Ziņu lente
0