Tramps aicina Eiropu nežēlot naudu Ukrainai

© REUTERS / Chris Jackson / POOLПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps, kurš iepriekš regulāri pieprasīja no partneriem Eiropā palielināt iemaksas NATO, tagad aicina neskopoties arī Ukrainas labā.

RĪGA, 23. septembris — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps, ko daudzi uzskata vairāk par uzņēmēju nekā politiķi, paziņojis, ka Vācijai, Francijai un pārējām Eiropas Savienības valstīm ir jāpiešķir lielāki līdzekļi Ukrainas atbalstam, nekā pašlaik, vēsta Sputnik Igaunija.

"Vācijai, Francijai un ES ir jātērē vairāk Ukrainas atbalstam. Patlaban tās piešķir mazāk salīdzinājumā (ar ASV – red.)," Trampa teikto citēja aģentūra RIA Novosti.

Nav grūti saprast, par kādu atbalstu Ukrainai ir runa. Pašas Savienotās Valstis jau nolēmušas piešķirt gandrīz 400 miljonus dolāru – tiesa, ne investīcijām rūpniecībā vai civilās infrastruktūras attīstībā, bet gan militārām vajadzībām. Oficiāli tā ir "palīdzība Ukrainas drošības jautājumu risināšanai".

Iepriekš vēstīts, ka Ukrainas atbalstam paredzētie līdzekļi, kas tika iesaldēti ar ASV prezidenta rīkojumu, ir atbloķēti.

Runa ir par summu 250 miljonu dolāru apmērā, ko Kongress piešķīra Ukrainas atbalstam no Pentagona budžeta programmas "Iniciatīva Ukrainas atbalstam drošības jomā" ietvaros, un 115 miljoniem dolāru Valsts departamenta programmas "Starptautiskais militārais finansējums" no 2019.gada budžeta, kā arī 26,5 miljoni dolāru no minētās programmas no 2018.gada budžeta.

Plānots, ka šie līdzekļi tiks atvēlēti bruņojuma un militārās tehnikas iegādei, kā arī pakalpojumu sniegšanai.

Флаги у Киевской городской администрации - Sputnik Latvija
ASV iekļāvušas Latviju starp "donorvalstīm", kam jāsniedz palīdzība Ukrainai

Maskava jau vairākkārt ir norādījusi, ka Kijevas militārisko centienu ārējs finansējums tikai veicina bruņotā konflikta eskalāciju Donbasā.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka naudas piešķiršana Ukrainai dažādu bruņojuma sistēmu iegādei rada šķēršļus Minskas protokolu īstenošanai. Baltā nama politiku attiecībās ar Ukrainu kritiski vērtē arī vairāki politiķi Savienotajās Valstīs.

Piemēram, senators no Virdžīnijas štata Ričards Bleks aicināja valdību nepiedalīties "strīdos pie Krievijas robežas". Politiķis pauda bažas par ieroču piegādēm Kijevai. "Jo vairāk ieroču jūs piegādājat, jo vairāk ieroču ražotāji vēlas karu," viņš uzsvēra.


Ziņu lente
0