ANO iesaka izmantot PSRS pieredzi centienos atteikties no automašīnām

© Sputnik / Анатолий Гаранин / Pāriet pie mediju bankasДвижение транспорта на Садовом кольце. Москва, 1940 год.
Движение транспорта на Садовом кольце. Москва, 1940 год. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO pārstāvis uzskata, ka nepietiek ar aicinājumiem atteikties no automašīnām. Pilsētu vadībai ir jāizveido atbilstoša infrastruktūra.

RĪGA, 23. septembris – Sputnik. Automašīnu skaita samazināšanās pilsētās ir iespējama, pateicoties sabiedriskā transporta infrastruktūras attīstībai, un šajā ziņā labu piemēru rāda Padomju Savienības pieredze, ko ir vērts pārņemt, RIA Novosti pastāstīja ANO Apkārtējās vides programmas Transporta satiksmes nodaļas vadītājs Robs de Jongs.

22. septembrī vairākās valstīs notika Pasaules diena bez automašīnas (World Carfree Day). Jongs uzskata, ka nepietiek ar aicinājumiem atteikties no automašīnām. Pilsētu vadībai ir jāizveido atbilstoša infrastruktūra: nepieciešama labi attīstīta sabiedriskā transporta struktūra, velosipēdu un gājēju celiņi, viņš atzīmēja. Vienlaikus, pēc viņa domām, nav nosodāms tas, ka daudzās valstīs automašīna ir statusa rādītājs, cilvēka imidža elements.

"Nevajag pilnībā pret to iebilst. Jautājums ir: kā cilvēki plāno izmantot automašīnu. Ja pilsētā ir laba pārvietošanās infrastruktūra (autobusi, gājēju celiņi, velosipēdistu celiņi), cilvēki varētu vismaz atteikties no brauciena ar automašīnu, pārvietojoties pa pilsētu, un varētu izmantot autobusu, velosipēdu," atzīmēja Jongs.

ANO pārstāvis norādīja, ka atbalsta pilsētu vadības lēmumus ierobežot iebraukšanu pilsētas centrā. Piemēram, viņš atklāja, ka atbalsta tādus pasākumus, kā maksas ieviešana par iebraukšanu centrā, stāvvietas maksas paaugstināšanu vai pat iebraukšanas aizliegumu automašīnām no citiem valsts reģioniem.

"Ja ceļi ir pārslogoti, mums jābūt pārliecinātiem, ka šīm automašīnām patiešām jānokļūst pilsētas centrā. Piemēram, tās ir automašīnas, kas piegādā produktus veikaliem, vai ātrā palīdzība, ārkārtas dienesti," viņš piebilda.

Jongs atgādināja, ka patlaban modē ir velosipēdi un elektriskie motorolleri, kas palīdz risināt problēmu – pilsētu pārsātinājumu ar automašīnām un mazināt gaisa piesārņojumu. Jautāts par Krieviju, Jongs pauda viedokli, ka ekoloģiski tīra transporta jautājumā valsts nav starp līderiem, taču arī ne starp autsaideriem.

"Valstīm, kas iepriekš ietilpa Padomju Savienības sastāvā, bija ļoti laba sabiedriskā transporta infrastruktūra. Esmu bijis daudzās pilsētās, kur sabiedriskais transports patiešām bija labi attīstīts – tramvaji, autobusi. Pēdējos gados sabiedriskais transports ir mazliet pakāpies atpakaļ, tagad biežāk tiek izmantoti personīgie automobiļi," atzīmēja Jongs.

"Domāju, šīm valstīm ir svarīgi pievērst uzmanību labajam, kas tām bija pagātnē, un novērtēt, vai tās var to modernizēt, lai mudinātu cilvēkus izmantot sabiedrisko transportu, gājēju un velosipēdu infrastruktūru," viņš teica.

"Ja mēs tagad neko nedarīsim, ļoti drīz gaisa kvalitāte pilsētās būtiski pasliktināsies, tas negatīvi ietekmēs cilvēku veselību. Domāju, tagad ir pienācis lūzuma brīdis – vai nu mēs turpināsim pēdējo gadu tendenci – personīgo automašīnu lietošanu, vai veiksim pilsētu dizaina pārveidi," uzsvēra Jongs.

Ziņu lente
0