Naftogaz paskaidroja savu pozīciju tranzīta līgumā ar Krieviju

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasАкции с требованием включить отопление в городах Украины
Акции с требованием включить отопление в городах Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Esošie Krievijas gāzes piegādes un tranzīta līgumi caur Ukrainu zaudēs spēku 2019. gada nogalē, un pagaidām nav noteiktības attiecībā uz to nākotni.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Kijeva pieprasīs no Maskavas kompensāciju, ja Gazprom nebūs pretimnākošs degvielas tranzīta jautājumā. Šādu paziņojumu izteicis Ukrainas Naftogaz izpilddirektors Jurijs Vitrenko, vēsta RIA Novosti.

Viņš precizēja, ka summa varētu sastādīt 11-14 miljardus dolāru.

"Ja viņi uzstās uz savas esošās pozīcijas, kura novedīs pie tranzīta izbeigšanas caur Ukrainu no 2020. gada 1. janvāra, tad mēs liksim viņiem samaksāt," uzsvēra viņš.

Taču, ja tranzīts turpināsies, kompānija nepieprasīs zaudējumu atlīdzību, piebilda Vitrenko.

Pērnā gada oktobrī viņš paziņoja, ka Ukraina jau ir vērsusies Starptautiskajā arbitrāžā ar prasību, ka Krievijas ir jāatgriež aptuveni 12 miljardi dolāru, kurus it kā zaudēs Kijeva "Ziemeļu straumes 2" palaišanas un vietējās gāzes transporta sistēmas (GTS) neizmantošanas rezultātā.

Tranzīta strīdi

Esošie Krievijas gāzes piegādes un tranzīta līgumi caur Ukrainu zaudēs spēku 2019. gada nogalē, un pagaidām nav noteiktības attiecībā uz to nākotni.

Jautājums par jaunu vienošanos tiek apspriests trīspusēju Krievijas, Ukrainas un Eiropas Komisijas tikšanās ietvaros. Pēdējā no tām notika janvārī.

Директор Института национальной энергетики Сергей Правосудов - Sputnik Latvija
ES vajadzīga gāze no Krievijas: eksperts paskaidroja, kas notiks ar tranzītu caur Ukrainu

EK piedāvāja pusēm parakstīt jaunu līgumu ar 10 gadu termiņu. Tāpat tika izteikta pozīcija, ka tranzīta apjomiem jābūt pievilcīgiem, tostarp investoriem, kuri piedalās Ukrainas gāzes transporta sistēmas modernizācijā.

Savukārt Maskavā atzīmēja, ka līgumam jābūt komerciāli interesantam arī Krievijai. tāpat tika uzsvērts, ka svarīgu lomu pārrunās nospēlēs tas, kā tiks atrisināts vairāku gadu strīds starp Gazprom un Naftogaz.

Runa ir par savstarpēju prasību virkni par gāzes piegādēm un tranzītu. 2017.-2018. gada ziemā Stokholmas arbitrāža nolēma, ka Maskavai ir jāsamaksā Kijevai 2,56 miljardi dolāru. Pēc dažām nedēļām Gazprom apstrīdēja verdiktu, pieprasot pilnu tranzīta lēmuma atcelšanu, kā arī iesniedza prasību tajā pašā arbitrāžā par līgumu laušanu ar Naftogaz, kuri darbojas līdz 2019. gada beigām.

Jauns trīspusējo pārrunu raunds nozīmēts septembra vidū.

Ziņu lente
0