Pirmais latvietis pārpeldējis Lamanša šaurumu

© Sputnik / Александр Лыскин / Pāriet pie mediju bankasПролив Ла-Манш.
Пролив Ла-Манш. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divkārtējais Olimpisko spēļu čempions no Latvijas pārpeldēja Lamanša šaurumu 11 stundās un 13 minūtēs.

RĪGA, 9. septembris – Sputnik. Peldētājs Valērijs Kalmikovs kļuvis par pirmo Latvijas sportistu, kurš pārpeldēja Lamanšu, tiek ziņots viņa Facebook lapā.

Rīgā dzimušais sportists ir divkārtējs Olimpisko spēļu dalībnieks (Atlantā un Sidnejā). Tieši viņam līdz nesenajam laikam piederēja vecākais Latvijas rekords vīriešu peldēšanā: gandrīz 20 gadus neviens valstī nevarēja nopeldēt 200 metrus brasā ātrāk par viņu. Patlaban viņš kopā ar sievu, Austrālijas peldētāju Džoju Simonsu, un diviem bērniem dzīvo Austrālijā.

Pirms dažām stundām Kalmikovs kļuva par pirmo latvieti, kurš pārpeldēja pāri Lamanša šaurumam.

Kalmikovs uzsāka peldējumu Anglijā, kad gaisa temperatūra sastādīja +18…+19 grādus, savukārt ūdens temperatūra – +19 grādus.

Piecpadsmit kilometrus viņš pārvarēja 3 stundās un 50 minūtēs, savukārt pēc septiņiem kilometriem viņš pavadīja ūdenī jau 5 stundas un 46 minūtes. Ap vieniem naktī pēc vietējā laika Kalmikovs pārvarēja 28,23 kilometrus, kad gaiss atdzisa līdz +15 grādiem, bet ūdens temperatūra palika +19 grādu robežās.

Atlikušo distanci – peldētājs pārvarēja nedaudz vairāk par 32 kilometriem – Kalmikovs nopeldēja bez problēmām, un sasniedza Francijas krastu neilgi pirms pieciem no rīta, finišējot ar laiku 11 stundas un 13 minūtes.

Lamanša platums šaurākajā daļā, ko pārvar peldētāji, sastāda 32 kilometrus. Ūdens temperatūra šaurumā sastāda no +15 līdz 18 grādiem vasarā, peldētājiem traucē viļņi un vējš (peldēšanas piegājieni notiek viļņiem nepārsniedzot 4 balles ieskaitot pēc Boforta skalas), kā arī straumes, ko izraisa paisums un bēgums. Līdz ar to visā vēsturē Lamanšu spējuši šķērsot ap tūkstošiem peldētāju – tas ir mazāk, nekā Everestā uzkāpušo skaits.

Pirmo reizi Lamanšu no Anglijas uz Franciju pārpeldēja anglis Metjū Vebs 1875. gadā, savukārt pretējā virzienā – itālis Enrike Tirabokki 1923. gadā. Ātruma rekords pieder austrālietim Trentam Grimsijam – 2012. gadā viņš nopeldēja šo attālumu vien 6 stundās un 55 minūtēs.

Ziņu lente
0