Bloomberg: ASV pārdomā iespējas piedzīt no Ķīnas impērijas parādus

© Sputnik / Александр Демьянчук / Pāriet pie mediju bankasКитайские денежные купюры-юани.
Китайские денежные купюры-юани. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīnas impērijas obligācijas tika laistas klajā pagājuša gadsimta sākumā. To galvenais mērķis bija līdzekļu piesaiste dzelzceļu izbūvei valstī.

RĪGA, 31. augusts – Sputnik. ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija izskata iespējas pieprasīt no Pekinas parādu apmaksu saskaņā ar obligācijām, kas laistas klajā imperatoru pārvaldes laikā Ķīnā. Šādu informāciju sniegusi aģentūra Bloomberg.

Ракетный эсминец Хэфэй из отряда боевых кораблей военно-морских сил Китая, архивное фото - Sputnik Latvija
Austrālijas eksperti prognozē ASV sakāvi karā ar Ķīnu

Atzīmēts, ka ASV prezidents jau ticies ar šo obligāciju turētāju grupu, kuri atbalsta iespēju pieprasīt no Ķīnas parādu apmaksu.

Ķīnas impērijas obligācijas tika laistas klajā pagājuša gadsimta sākumā. To galvenais mērķis bija līdzekļu piesaiste dzelzceļu izbūvei valstī. Vēl joprojām liels skaits obligāciju atrodams kolekcijās ASV, turklāt tās iespējams iegādāties izsolēs tīmeklī, stāsta RIA Novosti.

Kās Ķīnas obligāciju īpašnieku fonda dibinātājs aplēsis, ka izmaksu summa, ņemot vērā inflācijas, procentus un kompensācijas, pārsniedz triljonu dolāru. Ķīnas valdība neatzīst pirmsrevolūcijas valdības parādus un atsakās tos apmaksāt.

Ķīnas un ASV ekonomiskais konflikts turpinās kopš 2018. gada vasaras. Tolaik Vašingtona nolēma ieviest nodevas 25% apmērā 818 veidu preču importam no Ķīnas par kopējo summu 34 miljardu dolāru apjomā gadā. Pekina sniedza simetrisku atbildi.

Президент США Дональд Трамп и лидер КНР Си Цзиньпин на встрече в Пекине 9 ноября 2017 г. - Sputnik Latvija
Galēji pasākumi: Ķīna gatava izpārdot ASV valsts parādu

Augustā Tramps paziņoja, ka no 1. septembra ASV palielinās nodevas precēm no Ķīnas par 300 miljardiem dolāru nevis par 10%, kā bija ieplānots, bet gan par 15%, citas grupas precēm par 250 miljardiem dolāru nodevas no 1.oktobra pieaugs nevis par 25%, bet gan 20%

Savienoto Valstu prezidenta lēmums sekoja pēc Ķīnas spertā soļa – papildu nodevu ieviešanas precēm no ASV par 75 miljardiem dolāru gadā. Papildu nodevas 5078 precēm stāsies spēkā no 1.septembra un 15.decembra. Tā bija atbilde pēc Vašingtonas lēmuma ieviest nodevas 10% apmērā preču importam no Ķīnas par 300 miljardiem dolāru no 1. septembra un 15. decembra.

Ziņu lente
0