Krievija atgādinās Eiropas Padomei par krievvalodīgo diskriminēšanu Baltijā

© Sputnik / Доминик Бутен / Pāriet pie mediju bankasЗдание Совета Европы в Страсбурге
Здание Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Padomē jāveic vispusīgs nopietna Baltijas valstu krievvalodīgo iedzīvotāju un krievu pilsoņu tiesību jautājuma par izglītības iegūšanu dzimtajā valodā apspriešana, uzskata Jeļena Sutormina.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. Krievijas Sabiedrības palāta (KSP) vērsīsies Eiropas Padomē ar lūgumu rosināt jautājumu par krievvalodīgi iedzīvotāju diskriminēšanu Baltijas valstīs, paziņoja KSP komisijas priekšsēdētāja sabiedriskās diplomātijas, humanitārās sadarbības attīstībā un tradicionālo vērtību saglabāšanā Jeļena Sutormina RIA Novosti.

Par iemeslu šādam lēmuma kalpojušas Igaunijā notikušās parlamenta galveno partiju debates krievu skolu likvidēšanas jautājumā.

"Krievu skolu likvidācija – tas ir Eiropas un starptautisko saistību pārkāpums, tostarp Eiropas Padomes Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību pārkāpums.

Es nosūtīšu pieteikumu Eiropas Padomei ar lūgumu rosināt jautājumu par krievvalodīgo pilsoņu diskriminēšanu augstākajā līmenī.

Tāpat es uzskatu, ka ir nepieciešams organizēt Eiropas Padomē vispusīgu nopietnu Baltijas valstu krievvalodīgo iedzīvotāju un krievu pilsoņu tiesību jautājuma par izglītības iegūšanu dzimtajā valodā apspriešanu. Ja līdz šim šāda problēma bija asa Latvijai, tagad tā pārmetas uz Igauniju, kurā dzīvo vairāk nekā 24% mūsu tautiešu.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Lembergs: Latvijā valda "stulbeņi", kuri vēlas atstāt valstī 10 skolas

Mums ir apkopots milzīgs materiāla daudzums par krievvalodīgu pilsoņu vajāšanu Latvijā, Igaunijā un Lietuvā par to vien, ka viņi domā un runā citā valodā. No savas puses mēs sniegsim mūsu monitoringa rezultātus tuvākajās starptautisko un Eiropas struktūru sesijās ar nevalstiskām organizācijām," uzrakstīja Sutormina savā Facebook lapā.

Saskaņā ar Izglītības likuma grozījumiem, mācības Latvijas skolās notiks tikai un vienīgi latviešu valodā. Reformu mazākumtautību mācību iestādēs plānots pabeigt līdz 2021./2022. mācību gadam. Latvijas krievvalodīgie ārkārtīgi negatīvi uztvēra reformu, valsti pāršalca protestu vilnis.

Jau ir apstiprināti Ministru Kabineta Noteikumi, kuri padara latviešu valodu par galveno spēļu valodu vecākā bērnudārza vecuma bērniem un ļauj atteikties audzinātājiem atteikties no komunikācijas ar krievu bērniem krievu valodā.

Krievijas ĀM regulāri piesaista ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu diskriminējošajai politikai valodas jomā. Krievijas Valsts dome sakarā ar skolu reformu pieņēma paziņojumu par ekonomiska rakstura pasākumiem attiecībā pret Latviju.

Илга Шуплинска - Sputnik Latvija
Šuplinska cer sagatavot skolotājus vien gada laikā

Igaunijā šobrīd darbojas 74 vidusskolas, kurās izglītību iespējams iegūt krievu valodā, taču katru gadu to skaits samazinās. Krievu skolās mācās vairāk nekā 20% visu valsts skolēnu.

Jurists Mstislavs Rusakovs ziņoja, ka ģimnāziju līmenī (no 10. līdz 12. klasei) nav palicis nevienas pašvaldības krievu ģimnāzijas: tur pasniedz lielākoties igauņu valodā ar 60% attiecību pret 40% krievu valodā, taču dažās skolās, piemēram, Tartu Annelinnas ģimnāzijā krieviskums palicis vien uz papīra.

Pamatskolā it kā brīvprātīgā kārtā, pat no pirmās klases, tiek ieviesti priekšmeti igauņu valodā. Savukārt atsevišķas Igaunijas partijas pieprasa pāreju uz igauņu valodu arī pašā pirmajā izglītības pakāpē – visos bērnudārzos.

Ziņu lente
0