Politika

Starp sabiedrotajiem nav saskaņas: Itālijas premjerministrs paziņojis par demisiju

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПремьер-министр Италии Джузеппе Конте
Премьер-министр Италии Джузеппе Конте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Itālijas premjerministrs Džuzepe Konti paziņojis par savu atkāpšanos no amata. Šo lēmumu viņš pamatoja ar bijušā sabiedrotā – sabrukušās valdošās koalīcijas dalībnieka – iekšlietu ministra un partijas "Līga" līdera Mateo Salvini rīcību.

RĪGA, 21. augusts — Sputnik. Pēc politiskās krīzes iestāšanās Itālijā valsts premjerministrs Džuzepe Konti paziņojis par savu atkāpšanos no amata. Par notikušo viņš vainoja savu bijušo sabiedroto – vicepremjeru un partijas "Līga" līderi Mateo Salvini, vēsta Sputnik Igaunija.

Vicepremjers palicis kāju priekšā

Savu lēmumu Džuzepe Konte paziņoja republikas senātā, informēja RIA Novosti. "Es ļoti uzmanīgi uzklausīšu visas šīsdienas runas, taču šo politisko pāreju vēlos noslēgt ar paziņojumu par to, ka pēc sēdes došos pie republikas prezidenta Serdžo Matarellas un iesniegšu viņam lūgumu par demisiju," atklāja premjers.

Лидер политической партии Франции Национальный фронт, кандидат в президенты Франции Марин Ле Пен  - Sputnik Latvija
Eiroskeptiķu pastiprināšanās Eiropas Parlamentā: vai ES ir gaidāmas pārmaiņas

Itālijas valdības vadītājs uzstājās parlamentā sakarā ar to, ka iepriekš valdošās koalīcijas partija "Līga" iesniedza Senātā rezolūciju par neuzticību viņa kabinetam. 8.augustā iekšlietu ministrs Mateo Salvini paziņoja premjeram, ka nopietnu domstarpību dēļ valdošā koalīcija faktiski ir pārtraukusi savu pastāvēšanu, un pieprasīja ārkārtas parlamenta vēlēšanas.

Pēc Konte domām, "Līgas" lēmums radīt krīzi bija "bezatbildīgs", un tam būs visai nopietnas sekas Itālijai. "Iekšlietu ministrs parādīja, ka cenšas sasniegt pats savus un savas partijas mērķus," uzskata Konte.

Salvini vēlas absolūtu varu Itālijā

Premjers ir pārliecināts, ka Salvini lēmums sākt krīzi nācis tūlīt pēc tam, kad valdība saņēmusi uzticības votumu parlamentā līdz ar atbalstu likumprojektam drošības problēmu jautājumā, kura pieņemšanu centās panākt "Līga". Šādu bijušā sabiedrotā izturēšanos Konte uzskata par "politiskā oportūnisma izpausmi".

Konte uzskata, ka Salvini darbības liecina par konstitucionālās kultūras trūkumu. Komentējot "Līgas" līdera prasību pēc iespējas ātrāk veikt pirmstemiņa vēlēšanas, Konte uzsvēra, ka ir bezatbildīgi ik gadus rīkot vēlēšānas.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Latvijas premjerministra padomnieks aizgāja strādāt slimnīcā un uzrakstīja atlūgumu

"Cienījamais ministr, sākot šo valdības krīzi, tu esi uzņēmies lielu atbildību valsts priekšā. Es dzirdēju, kā tu pieprasi "absolūtu varu" un aicini laukumus atbalstīt tevi. Mani satrauc tavas ieceres," Konte vērsās pie Salvini.

Otrdienas vakarā Itālijas prezidents Serdžo Matarella pieņēma premjerministra Džuzepes Konte demisiju un ieteica viņam turpināt valdības vadītāja pienākumu pildīšanu līdz politiskās krīzes noslēgumam.

"Prezidents pieņēma demisijas lūgumu un ieteica valdībai pildīt savus tekošos pienākumus," teikts Prezidenta pils paziņojumā.

Kontes un Matarellas saruna ilgusi aptuveni 15 minūtes.

Ziņojums liecina, ka trešdienas pēcpusdienā valsts vadītājs sāks konsultācijas par izeju no pašreizējās valdības krīzes. Tās sāksies ar telefona sarunu ar bijušo Itālijas prezidentu Džordžo Napolitano. Pēc tam Matarella pieņems Deputātu palātas un Senāta spīkerus, kā arī valsts galveno parlamentāro partiju delegācijas.

Ziņu lente
0