Amerikāņu biznesmenis apsūdzēja Porošenko miljardu izvešanā no Ukrainas

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВторой тур выборов президента Украины Петр Порошенко
Второй тур выборов президента Украины Петр Порошенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraiņu izcelsmes miljardieris Sems Kisļins apgalvo, ka bijušajam līderim tas esot izdevies pateicoties dažādām krāpnieciskām shēmām.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik. Ukraiņu izcelsmes amerikāņu miljardieris Sems Kisļins apsūdz bijušo Ukrainas prezidentu Petro Porošenko ne mazāk kā astoņu miljardu dolāru izvešanā no valsts savas piecus gadus ilgās prezidentūras laikā, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Sema Kisļina interviju izdevumam "Strana.ua".

Viņš nosauca bijušo Ukrainas līderi un Ukrainas ģenerālprokuroru Juriju Lucenko par korumpētām amatpersonām, kuras "strādāja nevis savas tautas, bet gan savu kabatu labā, un nozaga ļoti daudz naudas".

Заседание Верховной рады Украины - Sputnik Latvija
Panamā ierosināta lieta par Porošenko ienākumu iespējamo slēpšanu

"Porošenko vien prezidentūras laikā izvedis no Ukrainas ne mazāk kā astoņus miljardus dolāru. Vien pēc man zināmiem faktiem caur valsts kompāniju "Centrenergo" tika izvesti no 700 līdz 800 miljoniem dolāru," pateica Kisļins.

Pēc uzņēmēja sacītā, ASV attiecībā pret Porošenko notiek izmeklēšana vairākās krimināllietās. Viena no tām skar Ukrainai izsniegtos Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) kredītus, un tieši sakarā ar pēdējo pārvedumu miljarda dolāru apmērā.

"Ir pamats domāt, ka visa šī nauda netika izlietota paredzētajiem mērķiem, to izveda komercbanku refinansējuma veidā, un tālāk – tās pazuda kabatās. Tas viss tika darīts pēc Porošenko rīkojuma," paziņoja viņš.

Kisļins piebilda, ka šobrīd Ukrainai ir nepieciešamas kvalitatīvas pārmaiņas, tostarp pilna kadru maiņa visās galvenajās pozīcijās tiesu un tiesībsargājošo iestāžu sistēmā.

Переговоры лидеров России, Германии, Франции и Украины в Минске - Sputnik Latvija
Iespaidīgi "panākumi": cik krimināllietas nopelnījusi Porošenko komanda

Amerikāņu miljardierim tika aizliegts ieceļot valstī Porošenko prezidentūras laikā pēc tam, kas Kisļins paziņoja par bijušā līdera korupcijas shēmām. Šonedēļ viņš ieradās Ukrainā, pēc viņa sacītā, lai "tiktos ar jauno valsts vadību".

Patlaban Ukrainā ir iesāktas vairākas krimināllietas pret Porošenko. Tostarp likumsargi izmeklē lietas par, iespējams, noziedzīgi iegūtu ienākumu legalizēšanu un iespējamo iejaukšanos tiesnešu darbā. Atsevišķās lietās bijušais prezidents piedalās liecinieka statusā.

Ziņu lente
0