Eksperts: Zviedrija izvēlējusies militāro kursu pēc 200 gadus ilgas neitralitātes

© Foto : МПГУЭксперт Владимир Шаповалов
Эксперт Владимир Шаповалов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrija ir pieņēmusi lēmumu – divsimt gadus ilgais militārās neitralitātes periods noslēdzas, atzīmēja politologs Vladimirs Šapovalovs.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists paziņojis, ka valsts iecerējusi pievienoties sadarbībai Eiropas Savienības bruņoto spēku integrācijas programmas ietvaros, vēsta RIA Novosti. Ministrs pauda pārliecību, ka iekļaušanās "starptautiskajā tīklā" sekmēs Zviedrijas drošību.

 Zviedrija ir apstiprinājusi savu kursu – tuvināšanos Rietumu militārajām struktūrām, un galīga integrācija vairs nav aiz kalniem, radio Sputnik ēterā norādīja politologs, Maskavas Pedagoģiskās valsts universitātes Vēstures un politikas institūta direktora vietnieks Vladimirs Šapovalovs.

Датский танк Leopard 2 форсирует реку во время совместных учений войск НАТО Trident Juncture 2018 (Единый трезубец) в Норвегии - Sputnik Latvija
"Īsta katastrofa": mediji vērtē Eiropas kopīgās armijas izveidi

"Neskatoties uz neitrālo statusu, ko Zviedrija ievēro jau gandrīz 200 gadus, pēdējos gados valstij ir militāra vienošanās ar NATO. Tāpēc nevajag uzskatīt Zviedriju par neitrālu valsti no formālā viedokļa: pasaulē esošo neitralitātes normu un prakses acīmredzams rupjš pārkāpums. Šajā ziņā Zviedrija jau sen ir Atlantiskās savienības un Rietumu militārās sistēmas elements," paskaidroja Šapovalovs.

Politologs atgādināja, ka Zviedrija organizē kopīgas mācības ar NATP valstīm, tai ir ar aliansi saskaņots viedoklis vairākos militārajos jautājumos.

"Hultkvista paziņojums nav negaidīts, tas apliecina kursu uz Zviedrijas integrāciju Rietumu militārajās struktūrās. Pēc būtības, šis process jau tuvojas beigām, Zievrijas galīga integrācija Rietumu militārajās struktūrās vairs nav aiz kalniem. Divsimt gadus ilgais neitralitātes periods Zviedrijas vēsturē noslēdzas. Zviedrija kļūst par rietumu militārā bloka daļu," paskaidroja Šapovalovs.

Pērn Francijas prezidents Emanuels Makrons nāca klajā ar iniciatīvu izstrādāt Eiropas Savienības bruņoto spēku integrācijas programmas izstrādi. Paredzēts, ka programma papildinās ES un NATO ietvaros izstrādātos mehānismus un iniciatīvas. Gaidāms, ka galīgais lēmums par Zviedrijas dalību programmā tiks pieņemts septembrī.

Шаповалов: Швеция определилась с военным курсом после 200 лет нейтралитета
Ziņu lente
0