Lietuvas ārlietu ministrs pastāstījis ASV kongresmenim par BelAES nestajiem "draudiem"

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроящаяся БелАЭС
Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikšanās gaitā puses apsprieda Lietuvas un ASV attiecības, drošību reģionā un enerģētikas jautājumus.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs Viļņā ticies ar ASV Kongresa locekli, Demokrātiskās partijas pārstāvi no Ilinoisas Maiku Kvingliju. Tikšanās gaitā Linkēvičs pievērsis politiķa uzmanību draudiem, ko it kā radot Baltkrievijas AES (BelAES), vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas ĀM preses dienestu.

Puses apsprieda Lietuvas un ASV attiecības, drošību reģionā un enerģētikas jautājumus. Linkēvičs uzsvēra, ka Viļņa augstu vērtē ASV aktīvo lomu Lietuvas un NATO austrumu robežu "drošībā", kā arī Vašingtonas ieguldījumu kolektīvajā aizsardzībā.

"Puses pauda savu viedokli par situāciju Ukrainā un attiecībām ar Krieviju. ASV kongresmenis tika iepazīstināts ar Lietuvas viedokli par drošības pārkāpumiem un draudiem, ko rada topošā Baltkrievijas AES," teikts paziņojumā.

Baltkrievijas AES tiek būvēta Grodņas apgabalā netālu no Astravjecas pilsētas, aptuveni 50 kilometru attālumā no Viļņas. Pirmā energobloka ieslēgšana ieplānota šī gada nogalē, otrā – 2020.gadā.

Lietuva jau vairākkārt aicinājusi boikotēt objekta celtniecību. Tās valdība likumdošanas līmenī atteikusies no elektroenerģijas piegādēm no valstīm, kurās darbojas "nedrošas" AES.

Minska regulāri norāda, ka stacija tiek būvēta atbilstoši drošības normām, starptautiski eksperti apstiprina – nekāda riska kaimiņvalstīm nav. Baltkrievija uzskata, ka Lietuvas pretenzijas ir politizētas.

Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Gasparjans: Lietuva apvainojusies uz Baltkrieviju Ignalinas AES dēļ

Starptautiskā Humanitāri politisko pētījumu institūta eksperts Vladimirs Bruters intervijā Sputnik Lietuva atzīmēja, ka troksnis Lietuvā ap BelAES būvdarbiem ir "raudas par Lietuvas vējā palaistajām iespējām".

Pēdējā laikā virkne ekspertu un pat politiķu Lietuvā konstatējuši, ka valsts viedoklis jautājumā par BelAES nav loģisks un var novest pie ekonomiskiem zaudējumiem.

Enerģētikas un finanšu institūta vecākais eksperts Sergejs Kondratjevs uzsvēra, ka atomenerģētikas atdzimšana Lietuvā nav iespējama, jo šim nolūkam jāpiesaista būtiski finansiālie resursi, kuru Viļņas rīcībā nav. Pēc viņa domām, reālāka Lietuvai ir iespēja vienoties ar Baltkrieviju un sākt elektroenerģijas importu no BelAES, taču tā rada politiskās elites "alerģiju", viņš paskaidroja.

Ziņu lente
0