Mediji: ASV flotes mācības Melnajā jūrā draud ar militāru konfliktu ar Krieviju

© Official U.S. Navy PageКорабли ВМС США в море
Корабли ВМС США в море - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konflikta sākšanās apstākļos Krievijai nebūs grūti dažu stundu laikā likvidēt ASV jūras kara grupējumu reģionā, uzskata izdevuma The National Interest eksperti.

RĪGA, 12. augusts — Sputnik. Melnās un Azovas jūras ūdeņos un gar piekrasti vēl joprojām atrodas vismaz 18 tūkstoši Otrā pasaules kara laiku mīnu. Nejauša mīnas sprādziena rezultātā bojāts NATO kuģis var izprovocēt militāru sadursmi ar Krieviju.

Šo viedokli ASV Jūras kara koledžas Ķīnas jūras pētījumu institūta profesors Lails Goldstains pauda rakstā, ko publicējis ASV analītiskais izdevums The National Interest, vēsta Sputnik Igaunija.

Небо в куполах - Sputnik Latvija
Video
Kupoli debesīs: Kubaņas desantnieki nodeva sveicienus ASV un Ukrainas mācībām

Raksta autors norādīja, ka ASV un tās sabiedroto mācības Melnajā jūrā, kas noslēdzās 12.jūlijā, kā arī Ukrainas JKS mācības "Jūras brīze" notika Kijevas un Maskavas asas konfrontācijas fonā. Krievijā vēl joprojām ir aizturēti trīs Ukrainas kuģi līdz ar to ekipāžām pēc incidenta Kerčas šaurumā 2018.gada novembrī.

Goldstains uzskata, ka konflikta sākšanās apstākļos Krievijai nebūs grūti dažu stundu laikā likvidēt ASV jūras kara grupējumu reģionā. Pēc viņa domām, ASV aviācijas bāzes kuģi, ieejot Melnajā jūrā, visticamākais, būtu ātri likvidēti ar spēcīgu triecienu no dīzeļzemūdenēm, krasta mobilajiem raķešu spēkiem un nelielajiem, taču nāvējošajiem Krievijas raķešu kuteriem. Pie tam, eksperts piebilda, situācijā vēl nav iesaistījušās Krievijas lidmašīnas, kas aprīkotas ar hiperskaņas pretkuģu raķetēm, tādām, kā jaunā sistēma "Kinžal".

ASV izredzes iespējams uzlabot tikai gadījumā, ja Vašingtona mainīs savu stratēģiju un sāks intensīvi attīstīt zemūdens bruņojumu un jaunākos bezpilota lidaparātus, viņš uzskata.

Iepriekš izdevums The National Interest novērtēja Krievijas Jūras kara flotes 323.gadadienai veltīto parādi, kas aizritēja Sanktpēterburgā šī gada jūlijā.

Облет акватории Черного моря в дни учения стран НАТО Sea Breeze-2019 - Sputnik Latvija
Krievijas karavīri sākuši mācības Melnajā jūrā, kur rit NATO manevri

Materiāla autors pievērsa uzmanību tam, ka skatē nepiedalījās raķešu atomkreiseris "Pjotr Veļikij" un aviācijas bāzes kuģis "Admiral Kuzņecov", toties JKF demonstrēja jauno fregati "Admiral Kasatonov" ar tonnāžu 4,5 tūkst. tonnu apmērā, uz kura ir pretzemūdeņu un prettorpēdu sistēma "Paket-NK".

"Tamlīdzīga pragmatiska pievēršanās maziem efektīviem kuģiem uztur Krievijas flotes modernizācijas vērienīgo prpogrammu,"uzsvēra izdevums un piebilda, ka Krievija maina JKF padomju mantojumu.

Jūras kara flotes parāde notika Sanktpēterburgā 28.jūlijā. Pasākumā Ņevas akvatorijā ienāca 43 kuģi un kuteri, kuru vidū bija arī jaunāko projektu modeļi. Parādi pieņēma prezidents Vladimirs Putins. Savā uzrunā valsts vadītājs uzsvēra, ka Krievija būvēs spēcīgas un suverēnas valsts floti ar unikālām iespējām.

Ziņu lente
0