Karu nepārrakstīsi: vēsturnieks atmaskojis Varšavas spekulācijas ar piemiņas datumu

© Sputnik / Евгений БиятовДоцент кафедры истории южных и западных славян Исторического факультета МГУ Юрий Борисенок
Доцент кафедры истории южных и западных славян Исторического факультета МГУ Юрий Борисенок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažs labs Polijā gribētu pārrakstīt vēsturi tā, it kā Staļina vaina Otrā pasaules kara sakurināšanā butu daudz lielāka nekā Hitlera vaina, atzīmēja vēsturnieks Jurijs Borisjonoks.

RĪGA, 19. jūlijs – Sputnik. Polijas valdība apstiprinājusi, ka nav nosūtījusi ielūgumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam apmeklēt pasākumus par godu Otrā pasaules kara sākuma 80.gadadienai, atzīmējot, ka ceremonijā piedalīsies, piemēram, ASV prezidents Donalds Tramps un Vācijas kanclere Angela Merkele.

Maskavas valsts universitātes Vēstures fakultātes Dienvidu un rietumu slāvu vēstures katedras docents Jurijs Borsisjonoks radio Sputnik ēterā konstatēja, ka Varšavas attieksme pret Krieviju ir konsekventa, taču loģikas tās darbībās nav.

Польские танкисты салютуют во время ежегодного военного парада в день Польской армии в Варшаве - Sputnik Latvija
Ko Polija gaida Putina vietā Otrā pasaules kara sākuma 80. gadadienas pasākumos

"Polijas vadība apstiprināja to, kas jau tāpat bija zināms pietiekami labi. Polijas politiskā elite, ko pārstāv partija "Likums un taisnība", konsekventi turpina konfrontāciju ar Maskavu. Acīmredzama ir procesa nepārprotamā spekulatīvā politizācija, tā saglabājas, un diezin vai var teikt, ka kaut kas varētu mainīties. Tādi Varšavas izlēcieni nav logiski izskaidrojami, zaudējusi jēgu arī poļu politiķu tradicionālā izturēšanās līnija – Krievijas "savaldīšana", kas Poliju nekādi neapdraud," paziņoja Borisjonoks.

Pie tam eksperts piebilda, ka Varšavas cerībām uz vēstures pilnīgu izkropļošanu nav lemts piepildīties.

"Nav iespējams pilnībā pārrakstīt vēsturi. Merkeles klātbūtne pasākumā ir apšaubāma – pārraksti vēsturi, kā gribi, taču Polijai 1939.gada 1.septembrī uzbruka Hitlers. Bet Sarkanā armija iegāja Rietumukrainas un Rietumu Baltkrievijas teritorijā 17.septembrī, kad kļuva skaidrs, ka Polijas valdība jau faktiski ir rīcībnespējīga," atgādināja vēsturnieks.

"Domāju, dažs labs Polijā gribētu pārrakstīt vēsturi tā, it kā Staļina vaina Otrā pasaules kara sakurināšanā butu daudz lielāka nekā Hitlera vaina. Taču pagaidām tas neizdodas," atzīmēja vēsturnieks.

Ворота лагеря Аушвиц-Биркенау с надписью Труд освобождает (Arbeit macht frei) - Sputnik Latvija
Polija vēlas uzaicināt Putinu uz Aušvicas atbrīvošanas 75. gadadienu

Varšava plāno 2019.gada septembrī organizēt pasākumus par godu Otrā pasaules kara sākuma 80.gadadienai tagadējo "sabiedroto un partneru" tikšanās formātā no ES un NATO dalībvalstīm. Krievijas Ārlietu ministrija pie tam atgādināja, ka ar tamlīdzīgiem pasākumiem bez Maskavas Polija tikai falsificē kara hroniku un ignorē vēsturisko loģiku.

Otrais pasaules karš sākās 1939.gada 1.septembrī ar Vācijas uzbrukumu Polijai. Vēlāk daļa Polijas teritorijas nonāca Vācijas, daļa – Padomju Savienības rīcībā.

Борисенок рассказал, как Польша спекулирует на годовщине начала Второй мировой войны
Ziņu lente
0