Par žurnālista slepkavību Donbasā noziedznieks pavadīs cietumā Itālija 24 gadus

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Киеве
Ситуация в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zvērināto tiesa Itālijā pasludinājusi spriedumu bijušajam "Maidana pašaizsardzības" dalībniekam – Vitālijs Markivs, kas apsūdzēts par žurnālista slepkavību Donbasā, pavadīs cietumā gandrīz ceturtdaļgadsimtu.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Itālijas pilsētas Pāvijas zvērinātie secināja, ka apsūdzības pieprasītais sods – brīvības atņemšana uz 17 gadiem – ir pārāk mīksts sods Markivam. Pēc viņu lēmuma slepkava pavadīs cietumā 24 gadus, vēsta InoTV, atsaucoties uz Šveices izdevumu Swissinfo.

Ar spriedumu nav apmierināts Ukrainas iekšlietu ministrs Arsens Avakovs, kurš pat ieradās Pāvijā, lai paziņotu, ka apsūdzētais "ir nevainīgs". Viņaprāt, tiesas lēmums bija "netaisnīgs un apkaunojošs".

"Viņš ir agresīvās Krievijas upuris, kas sakurinājusi karu Slavjanskā Donbasā," paziņoja Avakovs 12.jūlijā pēc sprieduma pasludināšanas.

Бенес Айо - Sputnik Latvija
Intervija
"Latvijas varasiestādes mani iebāza aiz restēm": kad Beness Aijo atgriezīsies dzimtenē

Ukrainā dzimušais Itālijas pilsonis Vitālijs Markivs 2013.gadā ieradās Kijevā un stājās "Maidana pašaizsardzības" rindās. Pēc valsts apvērsuma Markivs devās karot uz Donbasu Kuļčicka nacionālistiskā brīvprātīgo bataljona sastāvā – vēlāk šī bruņotā vienība iekļāvās Ukrainas Nacionālajā gvardē.

2014.gada maijā Andrejevkas ciemā netālu Slavjanskas mīnmetēju apšaudes rezultātā gāja bojā itāļu žurnālists Andrea Rokelli un viņa tulks, Krievijas pilsonis Andrejs Mironovs. Izmeklētāji Itālijā noskaidroja, ka apšaude notikusi no Karačuna kalna, kurā dislocēts Kuļčicka bataljons.

Pēc atgriešanās Itālijā 2017.gadā bijušais "Maidana pašaizsardzības" dalībnieks tika arestēts un apsūdzēts par līdzdalību Rokelli un viņa kolēģa slepkavībā. Par kaujinieka vainas galveno pierādījumu kļuva franču žurnālista Viljama Rogelona liecības – viņš strādāja netālu no Rokelli un Mironova bojāejas vietas. Zināms, ka savas liecības franču žurnālists papildināja ar video ierakstu no traģēdijas vietas.

Karadarbība Donbasā sākās 2014.gada pavasarī pēc antikonstitucionālā valsts apvērsuma Ukrainā. Liela daļa Doņeckas un Luganskas apgabalu iedzīvotāju atteicās atzīt jaunās varas leģitimitāti, un reģionos tika organizēti referendumi par neatkarīgu valstu veidošanu. Lai atgūtu kontroli, Kijeva nosūtīja uz Donbasu karaspēku, un sākās asiņains pilsoņu karš.

Ziņu lente
0