Politika

Francijas prezidents nosauca ieilgušās pārrunas par ES posteņiem par izgāšanos

© AP Photo / Gustavo GarelloПрезидент Франции Эммануэль Макрон
Президент Франции Эммануэль Макрон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas līderis paziņoja, ka samita neveiksme ir saistīta ar valstu politiskajām domstarpībām.

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Francijas prezidents Emanuels Makrons nosauca ES samitu par izgāšanos, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz izdevumu The Guardian.

Izdevums vēsta, ka svētdien notika Eiropas Padomes ārkārtas sēde, kurā tika apspriesti jautājumi saistībā ar iespējamajiem Eiropas Savienības iestāžu augstāko posteņu kandidātiem. Dienas vidū Eiropas Padomes vadītājs Donalds Tusks apturēja samitu. Pārrunas ilga 20 stundas, taču līderi nespēja panākt pilnu piekrišanu.

Председатель Европейской комиссии Жан-Клод Юнкер - Sputnik Latvija
Politika
Prezidents Junkers diagnosticējis Eiropai "libido" zudumu

"Mēs esam noslēguši dienu ar to, ko varam nosaukt par izgāšanos. Mēs radām ļoti sliktu [Eiropas] Padomes un Eiropas tēlu… <…> Šī izgāšanās ir sašķeltībā, politiskajā sašķeltībā ETP [Eiropas Tautas partijā], kuru iezīmējušas daudzu līderu domstarpības un ģeogrāfiskais sadalījums Padomē, kas novedis pie lēmuma pieņemšanas par atkārtotu sasaukšanu rīt," pateica Makrons.

Viņš uzsvēra, ka šīs ES līderu ilgstošās un bez rezultātu tikšanās iedragā Francijas uzticību.

"Mēs veidojam Eiropas tēlu, kura ir nenopietna," paziņoja Francijas līderis.

Savukārt Portugāles premjerministrs Antoniu Košta norādīja, ka samita rezultāts liek vilties. Pēc viņa domām, tas ir saistīts ar Eiropas Padomes nespēju pieņem un izstrādāt lēmumus, kuri gūtu Eiropas Padomes un Eiropas Parlamenta vairākuma atbalstu.

Tāpat politiķis uzsvēra, ka daži līderi bija "dziļi iesaistīti" risinājuma meklējumos, taču citus "sagūstīja tie, kas vēlas sašķelt Eiropu".

Tramps - Sputnik Latvija
Viedoklis
Jums paprasīt ir aizmirsuši: Austrumeiropai klājas bēdīgi

Iepriekš Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite apsūdzēja EP nonākušās politiskās partijas pārliekā tieksmē panākt lielāku ietekmi. Viņa uzsvēra, ka šādas Eiropas politiķu darbības var nopietni apgrūtināt gan Eiropas institūtu nākotnes darbu, gan ES lēmumu pieņemšanas procesu.

Šodien ES samitā tiks apspriesta galveno Eiropas Savienības institūtu – Eiropas Komisijas, Eiropas Padomes, Eiropas Parlamenta un Eiropas Centrālās Bankas – vadītāju norīkošana, kā arī Eiropas diplomātijas vadītāja amats.

Daži Lietuvas politiķi izteica viedokli, ka pēc prezidenta pilnvaru termiņa beigām Gribauskaite ieņems vienu no augstākajiem ES posteņiem, taču, pēc eksperta Aleksandra Nosoviča sacītā, rietumu analītiķi viņas izredzes vērtē zemu. Pēc viņa teiktā, esošā Lietuvas prezidente ir "morāli novecojusi", savukārt viņas biogrāfijā ir pārāk daudz pretrunīgu faktu, kas diez vai atbilst eiropiešu prasībām.

Saskaņā ar RIA Novosti informācijas avota datiem, Lietuvas līdere nav starp kandidātiem ES augstākajiem posteņiem.

Ziņu lente
0