Pekinā uzbūvēta pasaulē lielākā lidosta

© Правительство Пекина / Pāriet pie mediju bankasНовый международный аэропорт Пекина "Дасин"
Новый международный аэропорт Пекина Дасин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daxing tiek pozicionēta kā lielākais starptautiskais aviosatiksmes mezgls un "pasaulē sarežģītākais lidostas termināla inženierijas projekts".

RĪGA, 30. jūnijs – Sputnik. Pekinā pabeigta pasaulē lielākās starptautiskās lidostas Daxing būvniecība, vēsta RIA Novosti.

Lidostas būvniecības projekta vadītājs Lī Dzaņhua iepriekš stāstīja RIA Novosti, Daxing nav tikai lidosta, bet arī Ķīnā lielākais aviosatiksmes mezgls, kura būvniecībā ieguldīti 400 miljardi juaņu (ap 60 miljardiem dolāru).

© Sputnik / Анна Раткогло / Pāriet pie mediju bankasLidosta Daxing
Pekinā uzbūvēta pasaulē lielākā lidosta - Sputnik Latvija
Lidosta Daxing

Lidostas palaišana ekspluatācijā ieplānota uz 30. septembri – neilgi pirms ĶTR izveidošanas 70. gadadienas, projektu uzrauga pats priekšsēdētājs Sji Dziņpins.

Lidosta Daxing atrodas Pekinas dienvidos 46 kilometru attālumā no pilsētas centra. Par tā būvniecības galveno iemeslu kļuva tieksme samazināt slodzi starptautiskajā lidostā Šoudu, vienā no noslogotākām gaisa ostām pasaulē. Attālums starp abām lidostām sastādīs aptuveni 67 kilometrus. Pirmo akmeni lidostas pamatos ielika 2014. gada 26. decembrī, savukārt būvniecība sākās 2016. gada 15. martā.

Jaunajai lidostai būs četri skrejceļi, tā spēs pieņemt līdz 620 tūkstošiem reisu gadā. Tās projekts paredz, ka caurlaides spēja līdz 2025. gadam varēs sastādīt 72 miljonus cilvēku. Tāpat paredzēts, ka līdz 2025. gadam jaunā lidosta spēs apstrādāt ap diviem miljoniem tonnu kravu gadā.

© Sputnik / Анна Раткогло / Pāriet pie mediju bankasLidosta Daxing
Pekinā uzbūvēta pasaulē lielākā lidosta - Sputnik Latvija
Lidosta Daxing

Daxing tiek pozicionēta kā lielākais starptautiskais aviosatiksmes mezgls un "pasaulē sarežģītākais lidostas termināla inženierijas projekts". Pēc Li Dzaņhua sacītā, veicot lidostas projektēšanu, viss tika aprēķināts līdz pašiem sīkumiem "maksimālai efektivitātei un pasažieru ērtībai".

"Piemēram, pirmie divi stāvi paredzēti ielidošanai un bagāžas izsniegšanai, pirmais – iekšzemes reisiem, otrais – starptautiskiem. Attiecīgi ceturtais stāvs paredzēts starptautiskai izlidošanai, bet trešais – iekšzemes reisiem," paskaidroja aģentūras sarunbiedrs.

Lidostas jumts jau ir atzīts par pasaulē lielāko tērauda lidostas termināļa jumtu, kurš pēc platības ir vienāds ar 25 standarta futbola laukumiem. Tās dizaina izstrādē piedalījās pasaulslavena arhitekte un dizainere Zaha Hadida. Lidosta jau ir uzstādījusi arī citu rekordu – tā ir pasaulē lielākā atsevišķi stāvošā ēka bez strukturāliem savienojumiem.

Ziņu lente
0