NASA atklājusi iespējamās dzīvības pazīmes uz Marsa

© Foto : pixabay / GooKingSwordПланета Марс
Планета Марс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šo informāciju ASV Kosmosa aģentūras speciālisti saņēma šonedēļ.

RĪGA, 23. jūnijs – Sputnik. NASA Marsa visurgājējs Curiosity atklājis augstus metāna izdalīšanās līmeņus Sarkanās planētas virsmā. Tas var kalpot par signālu dzīvības klātbūtnei uz Marsa, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz New York Times.

Izdevums vēsta, ka šo informāciju ASV Kosmosa aģentūras speciālisti saņēma šonedēļ. Zinātnieki pieprasīja papildu datus no Curiosity, lai veiktu jaunus eksperimentus novērojumu apstiprināšanai. Gaidāms, ka kārtējās ziņas no Marsa visurgājēja tiks saņemtas pirmdien.

Термоядерный взрыв - Sputnik Latvija
Nosaukti galvenie draudi cilvēces pastāvēšanai

Kā vēsta NYT, atklātā gāze varēja izdalīties nesen, jo Marsa plānā slāņa atmosfērā metāna molekulas saules gaismas ietekmē un ķīmisko reakciju procesā sadalītos vairāku simtgadu laikā.

Tāpat pētnieki nenoliedz, ka atklātā gāze varēja atrasties planētas iekšienē vairāku miljonu gadu garumā, un tagad iznāca ārā caur plaisām.

Metānu, kā vielmaiņas gala produktu izstrādā Zemes baktērijas, kuras tostarp dēvē par metanogēniem un kuras mīt lielos daudzumos vietās, kur ir maz skābekļa: pazemē un dzīvnieku barības traktā.

Taču metāns veidojas arī ģeotermālu reakciju rezultātā, kuras nekādā veidā nav saistītas ar bioloģiju.

Ziņu lente
0