Pētījums parādīja, cik daudz ukraiņu lieto krievu valodu

© Sputnik / Sergey MelkonovУкраинские патриоты на акции памяти начала третьей Атмоды
Украинские патриоты на акции памяти начала третьей Атмоды - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraiņu valodu biežāk lieto valsts rietumos un centrālajā daļā, kā arī mazapdzīvotās vietās, savukārt krievu valoda ir pamatvaloda austrumos un dienvidos, kā arī lielpilsētās.

RĪGA, 22. jūnijs – Sputnik. Ukraiņi ikdienas dzīvē vienlīdz daudz izvēlas lietot gan krievu, gan arī ukraiņu valodu, vēsta RIA Novosti. Par to liecina kompānijas TNS pētījums.

Saskaņā ar pētījumu, ģimenes lokā vienāds skaits ukraiņu lieto gan krievu, gan arī ukraiņu valodu (katrā gadījumā 49% respondentu).

Taču ukraiņu valoda biežāk tiek lietota formālas komunikācijas jomās, tostarp to biežāk lieto darbā (48% pret 47%) un mācību iestādēs (53% pret 30%).

Savukārt krievu valodu biežāk lieto neformālā komunikācijā, tostarp sarunā ar draugiem (52% pret 44%), kā arī komunikācijai Internetā (56% pret 36%).

Бюсты древнегреческих философов - Sputnik Latvija
Juščenko brālis paziņojis, ka Senajā Grieķijā runājuši ukraiņu valodā

Neskatoties uz to, absolūtais vairākums ukraiņu (63%) paziņoja, ka ukraiņu valoda ir viņu dzimtā valoda, taču tas netraucē viņiem runāt arī krieviski. Turklāt vairums respondentu novērtēja savu abu šo valodu zināšanu līmeni virs vidējā (vidējā atzīme abām valodām ir 7,4).

Turklāt pētījumā tiek atzīmēts, ka ukraiņu valodu biežāk lieto valsts rietumos un centrālajā daļā, kā arī mazapdzīvotās vietās, savukārt krievu valoda ir pamatvaloda austrumos un dienvidos, kā arī lielpilsētās.

Augstākā Rada aprīlī pieņēma likumu "Par ukraiņu valodas funkcionēšanas nodrošināšanu valsts valodas statusā".

Tiek domāts, ka Ukrainas pilsoņiem ir pienākums lietot nacionālo valodu praktiski visās dzīves jomās. Šī norma attiecas gan uz valsts varasiestādēm, gan uz sociālajām iestādēm, tādām kā mācību iestādes, slimnīcas un pakalpojumu nozares uzņēmumiem.

Ziņu lente
0