Kremlī komentēja situāciju Omānas līcī

© AP Photo / ISNAОгонь и дым от нефтяного танкера, атакованного у берегов Омана
Огонь и дым от нефтяного танкера, атакованного у берегов Омана - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Omānas līcī 13. jūnija notika uzbrukums diviem naftas tankkuģiem – Front Altair un Kokuka Courageous; uz kuģiem notika sprādzieni un ugunsgrēki.

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. Nepamatotas apsūdzības pret Irānu sakarā ar situāciju Omānas līcī "diez vai var ņemt vērā", paziņoja KF prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, vēsta RIA Novosti.

"Mēs taču neesam aizmirsuši mēģenes ar baltu pulveri (kuras 2003. gadā ASV valsts sekretārs Kolins Pauels parādīja ANO DP kā pierādījumu, ka Irākai it kā esot masveida iznīcināšanas ieroči, kas pēcāk netika apstiprināts – red.). Mēs to atceramies. Un tāpēc esam iemācījušies būt mierīgi savos vērtējumos un joprojām aicinām tomēr ar skaidru prātu vērtēt situāciju un sagaidīt, kad parādīsies kaut kādi pārliecinoši dati. Atsaukties uz to, ka tie ir kaut kādi slepeni dati, šajā gadījumā ir absurdi," pateica Peskovs intervijā raidījumam "Maskava. Kremlis. Putins" kanālā "Rossija 1".

Pēc viņa sacītā, "šāda vieda incidenti patiešām spēj sašūpot pasaules ekonomikas pamatus, un tāpēc nepamatotas apsūdzība šeit diez vai var ņemt vērā".

Omānas līcī 13. jūnija notika uzbrukums diviem naftas tankkuģiem – Front Altair un Kokuka Courageous. Uz kuģiem notika sprādzieni un ugunsgrēki. Cietušo kuģu ekipāžu locekļi tika evakuēti uz Irānas teritoriju un uz Amerikas karakuģi. Uz Front Altair klāja bija 11 Krievijas pilsoņi, neviens no viņiem nav cietis.

Флаг Ирана - Sputnik Latvija
Irāna ierosinājusi Persijas līča valstīm parakstīt neuzbrukšanas līgumu

ASV uzbrukumos tankkuģiem apsūdzēja Irānu. Amerikas karavīri izplatīja video, kurā, pēc viņu versijas, Irānas karavīri noņem neuzsprāgušu mīnu no Omānas līcī cietušā tankkuģa. Publicētais sliktas kvalitātes melnbaltais video parāda kaut kādu kuteri ar cilvēkiem pie kaut kāda tankkuģa klāja, uzraksti un karogi nav saskatāmi. Tai pat laikā Irānas armija (daļa valsts BS) paziņoja, ka piedalījās glābšanas operācijā pēc incidenta, nosūtot nelaimes gadījuma vietā kuģi un helikopteri.

Irānas ĀM vadītājs Mohammads Džavads Zarifs paziņoja, ka ASV apsūdzības par Irānas saikni ar uzbrukumiem tankkuģiem ir nepamatotas. Irānas armija paziņoja, ka nosūtīja nelaimes gadījuma vietā Omānas līcī kuģi un helikopteri glābšanas darbiem un palīdzības sniegšanai.

KF ĀM vadītāja vietnieks Sergejs Rjabkovs paziņoja, ka KF aicina izvairīties no centieniem uzvelt vainu Irānai par incidentu ar tankkuģiem, aicināja neizmantot to situācijas kūdīšanai. Tāpat KF ĀM aicināja atturēties no sasteigtiem secinājumiem sakarā ar uzbrukumu tankkuģiem līdz izmeklēšanas beigām.

Ziņu lente
0