Politika

Vācu kompānijas vadītājs aicina aizstāvēt "Ziemeļu straumi 2" no ASV

© Photo Nord Stream 2 / Thomas EugsterТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Brudermillera domām, eiropiešiem nav jāsamierinās ar to, ka Vašingtona cenšas uzspiest ES savu gribu attiecībā uz enerģētikas projektiem.

RĪGA, 8. jūnijs – Sputnik. Vācijas lielākā ķīmikāliju koncerna BASF vadītājs Martins Brudermillers uzstājās par gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvniecības atbalstu. Par to, kā vēsta RIA Novosti, biznesmenis paziņoja intervijā Šveices avīzei Neue Zurcher Zeitung.

Pēc Brudermillera domām, pateicoties projektam tirgū parādīsies vairāk konkurētspējīgu energoresursu. BASF vadītājs norādīja, ka viņš neiebilst pret Amerikas sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) piegāžu palielināšanu Eiropas tirgū, taču šīs tehnoloģijas procesā atmosfērā izdalās papildu ogļskābā gāze, kā arī SDG no ASV ir dārgāka par Krievijas gāzi.

Трубоукладочное судно Solitaire - Sputnik Latvija
ASV Senāts aprakstījis iespējamās sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

Biznesmenis uzsvēra, ka eiropiešiem nebūtu jāsamierinās ar to, ka Vašingtona cenšas uzspiest ES savu gribu attiecībā uz tādiem projektiem, kā "Ziemeļu straume 2".

Tāpat BASF vadītājs pauda cerību, ka veselais saprāts gūs virsroku un Amerikas varasiestādes atteiksies no plāniem ieviest sankcijas pret Eiropas kompānijām, kuras piedalās projektā.

Saskaņā ar Brudermillera vērtējumu, Krievija ir svarīgs Eiropas Savienības ģeostratēģiskais partneris, savukārt Eiropas valstis daudzu gadu garumā sadarbojas ar Krievijas kompāniju Gazprom.

"Kad Eiropā kļūst auksti un nepieciešams daudz dabasgāzes, tieši krievi atver ventili," uzsvēra koncerna vadītājs,

ASV uzstājas kategoriski pret cauruļvada būvniecību no Krievija piekrastes līdz Vācijas krastiem caur Baltijas jūras dzelmi, jo ir ieinteresētas savas dārgās SDG pārdošanās Eiropā.

Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Politiskā ķīmija: amerikāņu ierēdņi gāzē atraduši "brīvības" molekulas

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka Amerikas senatori piedāvāja sankciju likumprojektu pret Eiropas kompānijām, kuras piedalās "Ziemeļu straumes 2" būvniecībā. Tostarp, ierobežojumi varētu skart ārvalstu kompānijas, kuras pārstāv vai apkalpo specializētus kuģus, kuri liek "Ziemeļu straumes 2" caurules Baltijas jūrā noteiktā dziļumā.

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele apstiprināja projekta atbalstīšanu, uzsverot, ka, atsakoties no atomenerģijas un ogļu enerģētikas, VFR ir ārkārtīgi svarīgi uzturēt drošu gāzes apgādi.

Wintershall, BASF meitasuzņēmums, piedalās starptautiskā "Ziemeļu straumes 2" būvniecības un ekspluatācijas konsorcijā.

Ziņu lente
0