Politika

ASV Senāts aprakstījis iespējamās sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

© © Nord Stream 2 / Thomas EugsterТрубоукладочное судно Solitaire
Трубоукладочное судно Solitaire - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ierobežojumi pārsvarā vērsti pret specializētajiem cauruļvadu izbūvei paredzētajiem kuģiem un personām, kas tos apdrošina.

RĪGA, 1. jūnijs – Sputnik. Likumprojekts pret gāzesvadu "Ziemeļu straume 2", ko sagatavojuši vairāki amerikāņu senatori, publicēts ASV Kongresa oficiālajā bāzē. Tas iesniegs izskatīšanai Kongresā jau maija vidū, taču pieejams kļuvis tikai šodien. Dokumenta autori – republikāņi Teds Krūzs, Džons Barraso, Toms Kotons un Demokrātiskās partijas pārstāve Džīna Šahina, vēsta Sputnik Lietuva

Piemeram, ierobežojumi varētu būt vērsti pret ārvalstu kompānijām, kas iznomā vai apkalpo cauruļvadu izbūves kuģus "Ziemeļu straumes 2" izbūvei Baltijas jūras dzīlēs noteiktā dziļumā. Runa ir par darbiem aptuveni 30,5 metru dziļumā zem jūras līmeņa. Pie tam gāzesvada izbūves vidējais dziļums – 50 metri.

Senatori ierosinājuši attiecināt sankcijas arī uz fiziskām un juridiskām personām, kas sniegs apdrošināšanas un garantijas pakalpojumus tādiem kuģiem.

Dokumentā atzīmēts, ka personām, kas sniedz apdrošināšanas vai garantijas pakalpojumus, var draudēt piecu vai vairāku veidu sankcijas. Piemēram, ASV atteikšanās apdrošināt vai kreditēt tādas personas izsniegt licences vai atļaujas jebkādu preču un tehnoloģiju eksportam, aizliegums strādāt ar ASV valsts parādu vai federālajiem līdzekļiem "galvenā dīlera statusā", maksājumu veikšanai ASV jurisdikcijas zonā un darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem, investīcijām kapitālā.

Pie tam ASV valdībai nav tiesību pirkt nekādas preces un pakalpojumus no personām, pret ko attiecinātas sankcijas, šādu kompāniju direktoriem un akciju kontrolpaketes turētājiem iespējams liegt iespēju iebraukt ASV.

Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Politiskā ķīmija: amerikāņu ierēdņi gāzē atraduši "brīvības" molekulas

Gāzesvads "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaunu 55 miljardu kubikmetru gāzes no Krievijas piekrastes līdz Vācijas krastam.

ASV iebilst pret projekta īstenošanu, jo vēlas paplašināt savas sašķidrinātās dabasgāzes eksportu Eiropas tirgū un cenšas visiem spēkiem kavēt Krievijas lētās cauruļvadu gāzes tirgus attīstību.

"Ziemeļu straumes 2" būvdarbus atbalsta Vācija un Austrija, jo saprot, ka šis projekts tām būs drošs un ļoti izdevīgs no ekonomiskā viedokļa. Projekta īstenošanā ieinteresēta arī Norvēģija.

Ziņu lente
0