Politika

Ķīna ieviesusi nodevas precēm no ASV

© AP Photo / Andy Wong Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года
Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīnas Tautas Republika atbildējusi uz ASV valdības lēmumu palielināt nodevas produkcijas importam no Ķīnas par summu 200 miljardu dolāru apjomā.

RĪGA, 1. jūnijs – Sputnik. Ķīnas jaunās nodevas precēm no ASV par kopējo summu 60 miljardu dolāru apmērā stājās spēkā 1.jūnijā pl. 00:00, vēsta Sputnik Baltkrievija.

10.maijā ASV prezidents Donalds Tramps palielināja nodevas no Ķīnas importētajām precēm no 10% līdz 25% - par kopējo summu aptuveni 200 miljardu dolāru apmērā. Pēc Baltā nama saimnieka rīkojuma, nodevu palielināšanas process visam atlikušajam importam no Ķīnas turpināsies un pieaugs līdz 300 miljardiem.

Saskaņā ar Ķīnas Finanšu ministrijas publicēto sarakstu, Ķīna no 1.jūnija ieviesusi nodevas 25% apmērā 2493 precēm, 20% apmērā – 1078 precēm, 10% apmērā – 974 preču kategorijām. Vēl 595 precēm saglabāta iepriekšējā nodeva 5% apmērā.

Новогодняя хлопушка-розыгрыш Google - Sputnik Latvija
Tramps pret Huawei: vai vajadzētu uztraukties gadžetu īpašniekiem

Ķīnas Finanšu ministrija uzsvēra, ka atbildes pasākumi ieviesti, ņemot vērā Vašingtonas protekcionismu tirdzniecībā un vienpusīgo politiku. Resors ir pārliecināts: ASV valdības rīcība kaitē abu pušu interesēm un neatbilst starptautiskās sabiedrības vēlmēm.

Vienlaikus ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins, uzstājoties Kongresā, paziņoja, ka valdība darīs visu nepieciešamo, lai jauno, pret Ķīnas precēm vērsto nodevu ieviešana minimāli ietekmētu valsts pilsoņus.

Savukārt Pekina atgādināja, ka "durvis dialogam ir atvērtas". Taču Ķīnas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Lu Kans pauda pārliecību par to, ka "pārrunām jābūt jēgpilnām un neliekuļotām".

Iepriekš Ķīna un ASV vairākus mēnešus centās noregulēt tirdznieciskos strīdus. Konsultāciju pēdējais posms notika 9.-10.maijā Vašingtonā, taču pēc tam pārrunas nonāca strupceļā.

Plānots, ka ĶTR priekšsēdētājs Si Dziņpins un ASV prezidents tiksies G20 samita pasākumos, kas notiks Osakā 28.-29.jūnijā.

Ziņu lente
0