Smalkumi un noslēpumi: Zeļenskis stāsies Ukrainas prezidenta postenī

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasБрифинг избранного президента Украины В. Зеленского
Брифинг избранного президента Украины В. Зеленского - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimirs Zeļenskis dos zvērestu Ukrainas tautai un saņems oficiālos valsts vadītāja varas simbolus: prezidenta zīmi – ordeņa ķēdi, ģerboņa zīmogu un zizli.

RĪGA, 20. maijs – Sputnik. Ukrainas Augstākās radas svinīgā sēde par godu jaunievēlētā prezidenta Vladimira Zeļenska inaugurācija notiks šodien, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Zeļenska štābs jau apsolījis līdztekus oficiālajai ceremonijai sagatavot kaut kādus "smalkumus", taču pagaidām tiek turēts noslēpumā, kas tieši ieplānots. Vietējie mediji pastāstīja, ka informāciju par "ne gluži tradicionālu procedūru" apstiprinājis arī Ukrainas Valsts apsardze pārvaldes priekšnieks Valērijs Geletejs.

Второй тур выборов президента Украины - Sputnik Latvija
Vladimirs Zeļenskis nav uzaicināts piedalīties inaugurācijas mēģinājumā

Vladimirs Zeļenskis dos zvērestu Ukrainas tautai un saņems oficiālos valsts vadītāja varas simbolus: prezidenta zīmi – ordeņa ķēdi, ģerboņa zīmogu un zizli.

Gaidāms, ka ceremoniju apmeklēs vairāk nekā 50 "augstie viesi", starp tiem arī pieci prezidenti – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas un Ungārijas valstu vadītāji. Turciju pārstāvēs viceprezidents, Moldovu un Baltkrieviju – premjerministri, Azerbaidžānu – valdības vadītājs. Vizītes apstiprinājuši arī ASV Enerģētikas ministrijas vadītāji un Kanādas Aizsardzības ministrijas pārstāvji.

Vietējie mediji atgādināja, ka satiksme vairākās centrālajās ielās Kijevā būs ierobežota. Pie tam jaunais valsts vadītājs atvainojies par neērtībām, ko radīs viņa inaugurācija pirmdien – iepriekš Zeļenskis ieteica organizēt pasākumu svētdien, 19. maijā, taču parlaments apstiprināja citu inaugurācijas datumu.

Zeļenskis uzaicinājis visus savus piekritējus tikties Marinas parkā, no kurienes viņš dosies uz Radu, lai svinīgi stātos amatā.

Tradicionālais bankets pēc svinīgā pasākuma nav paredzēts.

Kā tiek nodots zvērests

Zeļenskis nodos zvērestu Augstākās radas zālē, turot roku uz Ukrainas Konstitūcijas un Peresopņicka evaņģēlija. Zvērestu pieņems Konstitucionālās tiesas galva.

Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Kijevā Zeļenski aicina "publiski dot zvērestu" nacionālistiem

Jaunais prezidents nolasīs apstiprinātu tekstu, pēc tam parakstīs to un nodos Konstitucionālās tiesas galvai, kurš pasludinās Zeļenska stāšanos Ukrainas prezidenta amatā.

CVK vadītājs pasniegs Zeļenskim valsts vadītāja apliecību, Konstitucionālās tiesas galva - prezidenta zīmi (ordeņa ķēdi), ģerboņa zīmogu un zizli.

Pēc tam valsts vadītājs vēršas pie parlamenta ar inaugurācijas runu. Tās noslēgumā Radas svinīgā sēde beidzas, un prezidents var sākt savu pienākumu izpildi.

Ukrainas prezidenta vēlēšanas notika aprīlī. Zeļenskis izcīnīja uzvaru otrajā kārtā – viņu atbalstīja 73,22% vēlētāju, bet Petro Porošenko – 24,45%.

Ziņu lente
0