Politika

Rietumi steidzina: Ukrainā izraudzīts prezidenta inaugurācijas datums

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Lielā septītnieka" (G7) valstu diplomātiem sarunā ar Porošenko atlika tikai ierunāties par "varas pakāpeniskas nodošanas" lielo nozīmi, un Ukrainas parlaments beidzot izraudzījās ievēlētā prezidenta Vladimira Zeļenska inaugurācijas datumu.

RĪGA, 17. maijs — Sputnik. Ukrainas jaunievēlētā prezidenta Vladimira Zeļenska inaugurācija notiks 20.maijā. Šo lēmumu parlamenta sēdē atbalstīja 315 deputāti no 450, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš Augstākās radas Reglamenta komiteja izskatīja septiņus projektus par ievēlētā prezidenta Zeļenska inaugurācijas datumu un ieteica parlamentam balsot par katru no tiem. Pie tam pats Zeļenskis pieprasīja inaugurācijas ceremonijas organizēšanu 19.maijā, informēja Sputnik Igaunija.

Переговоры лидеров России, Германии, Франции и Украины в Минске - Sputnik Latvija
G7 aicina Porošenko uzsākt pakāpenisku varas nodošanu Ukrainā

Saskaņā ar likumu inaugurācijai jānotiek 30 dienu laikā pēc vēlēšanu rezultātu oficiālas pasludināšanas un publikācijas avīzē "Ukrainas balss". Tas notika 3.maijā.

Zeļenska pārstāvji jau informēja, ka inaugurācijas procedūras ievilkšana garumā rada sašutumu. Viņi to pamatoja ar Petro Porošenko darbībām. Zeļenska komanda kontrolēja visus Petro Porošenko lēmumus, kas pieņemti valdīšanas pēdējās nedēļās, informēja valsts jaunā vadītāja padomnieks Aleksandrs Daņiļuks.

Dienu iepriekš "Lielā septītnieka" (G7) pārstāvji aicināja aizejošo prezidentu nodot varu Zeļenskim. Tiekoties ar Porošenko Kijevā, vēstnieki atzīmēja, ka pakāpeniska varas nodošana ir ļoti nozīmīga, lai turpinātu izraudzīto reformu ceļu, un uzslavēja viņu par sasniegumiem (reformu darbā – red.).

Izvēle ir acīmredzama

Prezidenta vēlēšanas Ukrainā noslēdzās 2019.gada 21.aprīlī ar partijas "Tautas kalps" līdera Vladimira Zeļenska pārliecinošu uzvaru – Ukrainas CVK paziņoja, ka Zeļenski atbalstījuši 73,22% vēlētāju (13,5 miljoni cilvēku).

Pašreizējais valsts vadītājs Petro Porošenko saņēma tikai 4,5 milj. pilsoņu atbalstu.

Maskavā pēc Vladimira Zeļenska uzvaras vēlēšanās atzīmēja, ka Krievija ar cieņu uztver Ukrainas tautas izvēli, kas bijusi "visai acīmredzama". Krievijas valdība uzsvēra, ka par iespējamo sadarbību ar Kijevu būs iespējams spriest tikai pēc jaunās administrācijas konkrētajiem darbiem.

Ziņu lente
0