Kijevā Zeļenski aicina "publiski dot zvērestu" nacionālistiem

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas nacionālisti ir gatavi pakļaut Zeļenski smagai kritikai, ja viņš kaut ko pasāks pret ukraiņu valodas likumu.

RĪGA, 13. maijs – Sputnik. Ukrainas Nacionālās atmiņas institūta direktors Vladimirs Vjatrovičs paziņoja, ka ievēlētais prezidents Vladimirs Zeļenskis sāks strauji zaudēt ukraiņu atbalstu pēc iestāšanās amatā, vēsta RIA Novosti. Par to viņš pastāstīja "5. kanāla" ēterā.

Vjatrovičs uzskata, ka Zeļenskis uzvarējis prezidenta vēlēšanās pateicoties "klusēšanai", izvairoties no konkrētuma atbildot uz dažiem svarīgiem jautājumiem priekšvēlēšanu cīņas laikā.

"Zeļenska panākumu noslēpums ir klusēšanā. "Klusēšana ir zelta vērta" – tas ir tieši par viņu sacīts. Taču šī brīnišķīgā stratēģija nostrādāja vēlēšanās, bet tā nestrādās, kad viņš ieņems amatu. Jo viņš būs spiests spert kaut kādus konkrētus soļus," pateica viņš.

Политический эксперт, журналист Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gasparjans: Zeļenskis var aizbīdīt pažobelē visu Baltiju ar tās rusofobiju

Vjatrovičs piebilda, ka par Zeļenski balsoja absolūti dažādi cilvēki – tie, kas bija pret Porošenko nacionālistu vidū, un tie, kas vēlējās satuvināties ar Krieviju. Un tagad jebkurš viņa lēmums sašķels daļu viņa elektorāta, un viņš zaudēs tautas atbalstu.

Turklāt, Vjatrovičs paziņoja, ka Ukrainas nacionālisti ir gatavi pakļaut Zeļenski smagai kritikai, ja viņš kaut ko pasāks pret ukraiņu valodas likumu, ko nesen pieņēma parlaments. Tāpēc Nacionālās atmiņas institūta direktors aicināja prezidentu "publiski dot uzticības zvērestu nacionālistiem".

Tāpat viņš piebilda, ka Zeļenska "klusēšanas" stratēģija nepalīdzēs viņam Augstākās Radas vēlēšanās, jo līdz tam brīdim viņam jau būs jāveic virkne pasākumu prezidenta amatā. Līdz ar to, viņš pazaudēs lielu daļu savu vēlētāju, un tādējādi viņa partija "Tautas kalps" var saskarties ar problēmām vēlēšanās 2019. gada rudenī.

Ukrainas CVK 30. aprīlī oficiāli atzina Zeļenski par prezidenta vēlēšanu uzvarētāju. Otrajā kārtā viņu atbalstīja 73,22% vēlētāju; viņa oponentu, esošo prezidentu Petro Porošenko, – 24,45%.

Saskaņā ar likumdošanu jaunievēlētā prezidenta inaugurācijai jānotiek 30 dienu laikā kopš brīža, kad Centrālā vēlēšanu komisija oficiāli apkopos prezidenta vēlēšanu rezultātus un publicēs šos datus avīzē "Ukrainas Balss", proti ne vēlāk kā 3. jūnijā.

Ziņu lente
0