Traģēdija Odesā: piecu gadu laikā vainīgie nav atrasti

© Sputnik / Александр Полищук / Pāriet pie mediju bankasБеспорядки в Одессе. 2 мая 2014 года
Беспорядки в Одессе. 2 мая 2014 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arodbiedrību nams Kuļikova laukā kļuvis par traģēdijas simbolu, kas notika Odesā 2014.gada 2.maijā. Piecstāvu ēkas centrālā daļa jau piecus gadus ir pamesta un tai apkārt uzcelta sēta.

RĪGA, 2. maijs - Sputnik. Pirms pieciem gadiem, 2014. gada 2.maijā Odesā masu nekārtībās un ugunsgrēkā Arodbiedrību namā gāja bojā 48 cilvēki. Traģēdijas izmeklēšana vēl joprojām turpinās, taču līdz tās piektajai gadskārtai varasiestādes vēl nav spējušas norādīt vainīgos un saukt pie atbildības, atgādināja portāls RIA Novosti.

Traģēdija Odesā

Pēc varas maiņas Ukrainā 2014. gadā "antimaidana" aktīvisti protestam uzcēla telšu nometni parkā Kuļikova lauks Odesas centrālajā daļā. Šeit viņi vāca parakstus par referendumu Ukrainas federalizācijas jautājumā, kā arī ierosināja piešķirt krievu valodai valsts valodas statusu.

Kāpņu telpa Odesas Arodbiedrību namā pēc traģēdijas - Sputnik Latvija
Viedoklis
Odesas slaktiņa organizators tiks svinīgi uzņemts Latvijā

2014.gada 2.maijā ukraiņu nacionālisti, tostarp arī "eiromaidana" dalībnieki un futbola "ultras" no Harkovas un Odesas pilsētas centrā organizēja gājienu "Par Ukrainas vienotību". Gājiena laikā tā dalībnieki organizēja masu nekārtības. Tās sākās Grieķu laukumā un turpinājās Kuļikova laukā, kur stāvēja "antimaidana" aktīvistu teltis.

Kuļikova laukā starp radikāļiem un aktīvististiem sākās kautiņš, kura rezultātā tika izdemolēta telšu pilsētiņa un aizdedzināts Arodbiedrību nams – tajā patvērās "antimaidana" pārstāvji. Daudzus, kas mēģināja glābties no liesmojošās ēkas, apšaudīja no radikāļu pūļa. Traģēdijā zaudēja dzīvības 48 cilvēki, vairāk nekā 250 tika ievainoti.

Pagājuši pieci gadi

Arodbiedrību nams Kuļikova laukā kļuvis par traģēdijas simbolu, kas notika Odesā 2014.gada 2.maijā. Piecstāvu ēkas centrālā daļa jau piecus gadus ir pamesta un tai apkārt uzcelta sēta. Uz tās piestiprināti vainagi, ziedi, bojāgājušo fotogrāfijas un vārdu saraksts. Pie nožogojuma redzamas lapiņas ar lūgšanām, uz sētas konstrukcijām ar sarkanu krāsu rakstīts "Nepiedosim". Uz asfalta žoga priekšā – uzraksti "Genocīds", "Atceramies", "2.maijs".

Odesas iedzīvotāju versijas

Arodbiedrību nama priekšā ir vairāki soliņi. Uz viena no tiem sēdēja jauna sieviete un šūpoja bērna ratiņus. Viņai līdzās – cienījama vecuma vīrietis, kurš sarunājās ar jauno māmiņu. Viņi pastāstīja, ka ir dzimuši Odesā un labprāt atklāja, kas šeit noticis pirms pieciem gadiem.

"Šeit bija aktīvisti, kuri atbalstīja Krieviju, viņi te (karoga kātā Arodbiedrību nama priekšā – red.) noņēma Ukrainas karogu, piekāra savējo (Krievijas – red.). Uzstādīja laukumā lielu ekrānu, rādīja Krievijas kanālus. Pēc tam bija kautiņš (ar ukraiņu nacionālistiem – red.). Tie ("antimaidana" aktīvisti – red.) atkāpās uz Arodbiedrību namu. Viņi ienesa līdzi kannas, gribēja uguns šķērsli radīt, taču iznāca nekontrolējams ugunsgrēks," korespondentam stāstīja pensionārs Dmitrijs.

Mēs atceramies, mēs sērojam: Rīgā godināta Arodbiedrību namā Odesā bojāgājušo piemiņa - Sputnik Latvija
Video
Mēs atceramies, mēs sērojam: Rīgā godināta Arodbiedrību namā Odesā bojāgājušo piemiņa

Jaunā sieviete, neslēpdama sašutumu, iebilda, ka tie "ir īsti murgi". "Šeit bija mani draugi. Viņi protestēja pret jauno valdību. Daudzi viņiem pārmeta, ka viņi stāv par maksu. Tā nav taisnība," pastāstīja Jekaterina.

Viņa atklāja savu ugunsgrēka versiju. "Pēc kautiņa viņi (radikāļi – red.) aizdedzināja ēku. Visi redzēja, kā viņi meta ēkā Molotova kokteiļus. Un pēc tam vēl šāva pa tiem, kuri mēģināja glābties no ugunsgrēka," teica sieviete.

Pēc kāda laika diskusijai piebiedrojās jauns vīrietis, kurš sēdēja uz soliņa līdzās. Viņš ir pārliecināts, ka masu nekārtību organizācijā iesaistīti vietējie varasvīri, "kuri bija ieinteresēti sašūpot situāciju valstī".

Ziņu lente
0