ES ieturēti apsveica jauno Ukrainas prezidentu un atgādināja par parādiem

© REUTERS / VALENTYN OGIRENKOФлаги Украины и ЕС
Флаги Украины и ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas līderi nosūtījuši apsveikumus Ukrainas jaunievēlētajam prezidentam Vladimiram Zeļenskim un apsolījuši Kijevai atbalstu, ja tā turpinās reformas un cīņu ar korupciju.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Brisele ieturēti sveica Vladimiru Zeļenski ar uzvaru prezidenta vēlēšanās un Ukrainas tautu ar to, ka tā izturējusi pārbaudījumu par uzticību demokrātijai. Taču ES nekavējoties atgādināja Kijevai par tās finansiālajām un politiskajām problēmām, korupciju un nepieciešamību turpināt reformas, portālā Sputnik Igaunija pastāstīja Aleksejs Toms.

Политический эксперт, журналист Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gasparjans: Zeļenskis var aizbīdīt pažobelē visu Baltiju ar tās rusofobiju

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins atturējies no oficiāla apsveikuma līdz Zeļenska oficiālajai inaugurācijai. Maskava nosodīja arī Kijevas lēmumu liegt iespēju piedalīties vēlēšanās Krievijā dzīvojošajiem Ukrainas pilsoņiem.

Eiropas Komisijas oficiālā apsveikuma vēstule, tās prezidenta Žana Kloda Junkera personīgais vēstījums, kā arī EP priekšsēdētāja Donalda Tuska publikācija Twitter tīklā paredzēti, lai paustu atbalstu Ukrainas tautas izvēlei, kas demonstrējusi "uzticību demokrātijai un likuma virsvadības principam" par spīti sarežģītajiem apstākļiem, un tās jaunajam prezidentam.

Taču Briseles vēstulē jau trešajā rindkopā atzīts, cik liels darba apjoms gaida Vladimiru Zeļenski, lai arī "daudz kas jau ir paveikts", bet nākamajā rindkopa pieminēta korupcija un "reformas enerģētikas sektorā", ar ko, iespējams, domāta, piemēram, tirgus cenu ieviešana dabas gāzei.

Zīlēšana PrivatBank un Kolomoiska "biezumos"

Komentētāji Eiropā atzīmē, ka jaunais Ukrainas līderis teicis daudz mazāk par ukraiņu vēlmi iestāties ES un NATO, lai arī nepārprotami paudis savu prorietumniecisko viedokli un – pats galvenais – gatavību turpināt valsts parādu nomaksu un reformu īstenošanu pēc Eiropas Savienības scenārija.

Ситуация в поселках Саханка и Зайцево Донецкой области - Sputnik Latvija
Zeļenska komanda solīja sodīt vainīgos par konfliktu Donbasā

Vienlaikus savienības valstīs, ko samulsinājusi jaunā Kijevas līdera aktiera karjera, visi gaida, kā Zeļenskis rīkosies situācijā ar PrivatBank, ko iepriekšējā Kijevas administrācija atņēma Ukrainas oligarham Igoram Kolomoiskim un nacionalizēja 2016. gadā.

Ja viņš atdos banku oligarham, spriež komentētāji, tas nozīmēs, ka biznesmenis viņu tomēr kontrolē, ja neatdos, iespējams, viņš ir vairāk vai mazāk patstāvīgs, un vēlēšanas Ukrainā nekļūs par komēdijas seriāla turpinājumu Kolomoiska telekanālā. Eiropas Savienība ir praktiska un plāno personīgi iepazīties ar Ukrainas jauno prezidentu – viņš saņēmis ielūgumus apmeklēt vairākas Eiropas pilsētas, ieskaitot Briseli un Berlīni.

Ziņu lente
0