Zinātnieki ceļ trauksmi: pasaulē trūkst 23 miljoni sieviešu

© Sputnik / Sergey MelkonovМитинг у Сейма за права женщин
Митинг у Сейма за права женщин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar starptautisko pētnieku datiem, visasāk problēma ir jūtama Indijā un Ķīnā, kur pēdējo 40 gadu laikā trūcis attiecīgi 11,9 un 10,6 miljonu meiteņu.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Saskaņā ar starptautisko pētījumu, kurš publicēts žurnālā PNAS un veikts Singapūras Universitātes zinātnieka Fencina Čao vadībā, sākot ar 1970. gadiem pasaulē trūkst 23,1 miljona sieviešu, vēsta Sputnik Baltkrievija ar atsauci uz Le Figaro.

Kā vēsta izdevums, pētījumā tostarp teikts, ka, izpētot atšķirības piedzimušo vīriešu un sieviešu skaitā pasaulē un salīdzinot tos ar vidējo dabīgo etalona attiecību, pētnieki atklājuši, ka 12 valstīs, liels sieviešu skaits, kurām bija jāpiedzimst, tā arī nepiedzima.

Vīriešu izvēles priekšrocības

"Šī parādība visizteiktākā mērogā ir Indijā un Ķīnā: laika periodā no 1970. līdz 2017. gadam tur attiecīgi trūka 11,9 un 10,6 miljonu meiteņu. Ņemot vērā to, ka šajās divās valstīs dzīvo 38% pasaules iedzīvotāju un ir viena trešdaļa no visiem jaundzimušajiem, tās var saukt par galvenajām vaininiecēm demogrāfiskā līdzsvara zaudējumā planētas mērogā," skaidro franču izdevums.

Mītiņš par sieviešu tiesībām pie Saeimas - Sputnik Latvija
"Mana dzīve, mana izvēle": Rīgā notika sieviešu tiesību aizsardzības gājiens

Kopumā sieviešu trūkums pasaulē ir skaidrojams ar viena bērna ģimenē politiku Ķīnā, kura tika ieviesta 1979. gadā un izbeigta vien 2016. gadā. Turklāt, ietekmē arī sociālās kultūras zēnu izvēles priekšrocība, kas saistīts ar dzimstības samazināšanos.

Izņemot to, piemēram, Vjetnamā šāda parādība pastiprinās kopš 2001. gada, kad vidējais bērnu skaits uz vienu sievieti samazinājās līdz diviem. Līdzīga situācija ir Honkongā, kur līdzsvara zudums sākās 2004. gadā, kad dzimstības koeficients nokrita zem viena bērna uz vienu sievieti.

Kopumā septiņas pētījumā minētās valstis ir Āzijas valstis, taču Tunisija, Albānija vai Melnkalne arī cieš no sieviešu trūkuma.

Vainīga ehogrāfija

Taču Singapūras Universitātes zinātnieka Fencina Čao vadītā pētījuma autori uzsver saikni starp šiem selektīvajiem abortiem un ultraskaņas ehogrāfijas attīstību.

Tieši 1970. gados gaidāmā bērna dzimuma noteikšanas tehnoloģijas kļuva arvien pieejamākas. Pēc tam valstīs, kur mantinieks tiek vērtēts augstāk, nekā mantiniece, plašu izplatību sāka gūt selektīvie aborti. Dažkārt ģimenes veic par vairākus abortus pēc kārtas līdz brīdim, kamēr nepiedzims ilgi gaidītais zēns.

Ziņu lente
0