Foreign Policy pastāstīja, kā glābt pasauli no kodolapokalipses

© Pixabay / WikiImagesВзрыв ядерной бомбы
Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnāliste ir pārliecināta: sievietes lomas palielināšanās pasaulē ir ne tikai sociālā taisnīguma problēma, - tas ir daudz plašāks jautājums, jo lielākais risks pastāv kodoldrošības aspektā, un "pasaule nevar atļauties atmest inovācijas un talantus".

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Sieviešu skaita pieaugums kodoltehnoloģiju nozarē palīdzēs mazināt kodolapokalipses risku, uzskata izdevuma Foreign Policy autore Zanti Šarfa.

Viņa pastāstīja, ka pētījumu rezultāti liecina: bez pilnvērtīgas sieviešu dalības kodoltehnoloģiju jautājumos bīstamu lēmumu pieņemšanas un panākto vienošanos pārkāpšanas risks ir augstāks, turklāt tiekot ignorētas novatoriskas idejas, vēsta RIA Novosti.

Женщина на поле рапса - Sputnik Latvija
Eurostat: Latviju vada sievietes

Žurnāliste atzīmēja, ka pētījums par abu dzimumu pārstāvju uzvedību modelētos kara apstākļos, ko organizēja Londonas Karaliskā biedrība 2006. gadā, apliecināja: vīriešiem vairāk raksturīga pašpārliecība, nekā sievietēm. Turklāt zinātniskajā darbā noskaidrojās: pašpārliecība noved pie lēmuma pieņemšanas par uzbrukumu iespējamam pretiniekam.

Šarfa piebilda, ka pētījumi miera saglabāšanas jomā liecina: divpusējas kodolvienošanās, piemēram, līgums par kodolieroču neizplatīšanu arī būtu stabilāks, ja tajā pieaugtu sieviešu loma.

Autore uzsvēra, ka patlaban delegācijās starptautiskajās pārrunās par kodolieroču neizplatīšanu tikai aptuveni ceturto daļu vietu ieņem sievietes. No otras puses, 2015. gadā konferencē, kurā tika izskatīta Kodolieroču neizplatīšanas līguma darbība, 33 valstis, tostarp arī reiz jautājumā par kodolieroču iegūšanu ambiciozā Irāna, Irāka, Ēģipte, Lībija un Sīrija, nosūtīja delegācijas, ko veidoja tikai vīrieši.

Tomēr, stāsta žurnāliste, sievietēm bijusi loma kodoldrošības un politikas veidošanas jautājumos jau pagājušā gadsimta 50. gados, kad 20% CIP štata veidoja sievietes. Vairākas sievietes šo problēmu risināšanā devušas īpašu ieguldījumu, piemēram, Vendija Šērmane, ko ASV eksprezidents Baraks Obama savulaik apbalvoja ar nacionālās drošības medaļu par ieguldījumu līguma noslēgšanā ar Irānu par darbības ierobežošanu kodolenerģētikas jomā.

Мужчина и девушка в деловых костюмах - Sputnik Latvija
Sievietes-darbaholiķes vairāk pakļautas diabēta riskam

Tomēr, uzsvēra Šarfa, laika posmā no 1970. līdz 2019. gadam Valsts departamenta vadošajos posteņos tikai 11 no 68 amatiem ieņēma sievietes, tikai piecas vietas no 63 – Aizsardzības ministrijā, un starp prezidenta padomniekiem nacionālās drošības jautājumos (21 speciālists) bijušas tikai divas sievietes.

Noslēgumā žurnāliste izklāstīja, ka sievietes lomas palielināšanās pasaulē ir ne tikai sociālā taisnīguma problēma, - tas ir daudz plašāks jautājums, jo lielākais risks pastāv kodoldrošības aspektā, un "pasaule nevar atļauties atmest inovācijas un talantus".

 

 

Ziņu lente
0