Politika

Paklusām, savā nodabā: kā Porošenko "debatēja" ar Zeļenski

© Пресс-служба президента Украины / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Украины П. Порошенко принял участие в ток-шоу "Свобода слова" на канале ICTV
Президент Украины П. Порошенко принял участие в ток-шоу Свобода слова на канале ICTV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas prezidenta kandidāts Vladimirs Zeļenskis ignorējis ierosinājumu ierasties uz debatēm Petro Porošenko noteiktajā laikā.

RĪGA, 15. aprīlis — Sputnik. Petro Porošenko anonsētās debates ar Vladimiru Zeļenski notika 14. aprīlī Kijevā pie stadiona "Olimpijskij". Zeļenskis tajās nepiedalījās, un Ukrainas valsts vadītājs bija spiests debatēt pats ar sevi, vēsta Sputnik Igaunija.

Porošenko uzruna sākās pl. 14:00. Ukrainas tagadējais prezidents informēja, ka gaidīs oponentu līdz pl. 15:00.

Vladimirs Zeļenskis noteiktajā laikā pie stadiona neieradās.

Uz Eiropu pēc referenduma

Savukārt Porošenko tā saucamās debates izmantoja, lai kārtējo reizi izklāstītu savus priekšvēlēšanu solījumus. Cita starpā viņš pastāstīja par Ukrainas "eiropeisko izvēli", kas jānostiprina referendumā.

Как киевляне оценили предвыборные плакаты Порошенко с Путиным - видео - Sputnik Latvija
Video
Kijevas iedzīvotāji izvērtēja Porošenko priekšvēlēšanu plakātus ar Putinu

Porošenko atklāja, ka dalība Eiropas Savienībā bez referenduma nav iespējama. Taču pie tam, pēc viņa domām, plebiscītu vajagot organizēt pēc tam, kad valsts iesniegs pieteikumu dalībai ES.

Viņš atklāja, ka ukraiņu tauta jau ir izvēlējusies Eiropu, tāpēc jautājums par to, vai vajadzētu iet pretī Eiropai, vairs netiek uzdots.

"Taču jautājums referendumā būs: vai ukraiņu tauta ir gatava deleģēt daļu pilnvaru pārnacionālajai struktūrai, kā to izdarījušas 27 no 28 ES locekļiem," Porošenko teikto citēja RIA Novosti.

Augstākās radas pirmstermiņa atlaišana nav pieļaujama

Ukrainas prezidents pauda savu viedokli arī par iespējamām pirmstermiņa parlamenta vēlēšanām valstī. Viņaprāt, tās nav pieļaujamas.

"Es gribu īpaši uzsvērt, ka nav konstitucionāla pamata parlamenta pilnvaru pārtraukšanai," – paziņoja Porošenko.

Izvēli cienīšu, taču "nedod Dievs"

Taujāts, kāds ir viņa viedoklis par iespējām uzvarēt Zeļenski prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, Ukrainas tagadējais prezidents apliecināja, ka cienīs tautas izvēli, taču vienlaikus nepārprotami demonstrēja savu negatīvo attieksmi pret sāncensi.

"Ja, nedod Dievs, viņš tiks ievēlēts, tā būs Ukrainas tautas izvēle, un es to cienīšu tāpat kā jebkuru citu," – paziņoja Porošenko.

Президентские выборы на Украине - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrā kārta – trieciens Eiropas demokrātijai?

Pieliekot punktu jautājumā par Zeļenski, Ukrainas prezidents uzskatīja par nepieciešamu noteikt oponentam jaunu termiņu debatēm.

"Godājamais Vladimirs Aleksandrovič, rīt, tāpat kā jūs, esmu uzaicināts piedalīties ICTV "Vārda brīvības ēterā"... rīt būšu tur, arī jūs esat ielūgts," – paziņoja Petro Porošenko.

Iepriekš vēstīts, ka Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notika 31. martā. Saskaņā ar tās rezultātiem, "finālā nokļuvuši" divi kandidāti – Vladimirs Zeļenskis, kurš saņēma vairāk nekā 30% vēlētāju balsu, un tagadējais valsts vadītājs Petro Porošenko, par kuru balsojuši mazāk nekā 16% pilsoņu.

Pēc sakāves pirmajā kārtā Porošenko aicināja Zeļenski organizēt kandidātu debates 14. aprīlī. Savukārt viņa oponents ierosināja citu laiku: 19. aprīlī pl. 19:00 stadionā "Olimpijskij". Ukrainas likums par prezidenta vēlēšanām paredz, ka tajā pašā dienā Sabiedriskajā nacionālajā televīzijā jānotiek kandidātu debatēm tiešajā ēterā.

Ziņu lente
0