Politika

Šķiršanās tiek atlikta: ES līderi atlikuši Brexit uz dažām nedēļām

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasLielbritānijas karogs Bigbena fonā Londonā
Lielbritānijas karogs Bigbena fonā Londonā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas izstāšanās no ES tiek atlikta vismaz līdz 12. aprīlim.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Eiropas Savienības valstu līderi vienojušies atlikt uz dažām nedēļām Lielbritānijas izstāšanos no ES, vēsta RIA Novosti.

Jautājums par to, kad, un galvenais, kā notiks šis process, paliek atklāts, turklāt ES joprojām pieļauj arī Brexit atcelšanu.

Sākotnēji plānots, ka Brexit notiks 29. martā. Taču Lielbritānijā radās grūtības ar līguma ratifikāciju, jo tajā ir iekļauti nosacījumi par Īrijas robežu, ko Eiropas Savienība atteikusies grozīt. Valsts parlaments divas reizes noraidīja pērnā gada vienošanos.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Brexit būs "ciets": Brisele atteikusies palīdzēt Mejai

Svarīgs jautājums lēmumā par Brexit atlikšanu bija Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kas paredzētas šī gada maija beigās – nebija skaidrs, vai tajās būtu jāpiedalās Lielbritānijai. Tāpēc ES iestādes negatīvi novērtēja piedāvāto atlikšanas termiņu. Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks šajā kontekstā norādīja, ka Mejas piedāvājums radījis sēriju "juridiska un politiska rakstura jautājumu", savukārt Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers ieteica pabeigt valsts izstāšanos no Savienības līdz EP vēlēšanām.

Lēmumu par izstāšanās termiņa atlikšanu pieņēma 27 ES valstu līderi - viņi nolēma sniegt Lielbritānijai Brexit termiņa pagarināšanu līdz 22. maijam, ja līgumu apstiprinās britu parlaments. Pretējā gadījumā termiņš tiks pagarināts tikai līdz 12. aprīlim.

Taču pati Eiropas Savienība joprojām ir gatava dažādiem Brexit attīstības scenārijiem. Tusks norādīja, ka līdz 12. aprīlim "visas opcijas paliks atvērtas": Lielbritānijas valdībai joprojām būs iespēja izvēlēties starp valsts izstāšanos no ES ar ratificētu "šķiršanās" līgumu, bez šāda līguma – iespēja palūgt ilgstošāku Brexit datuma atlikšanu, kā arī atsaukt 50. pantu, jeb, būtībā, atcelt izstāšanos no ES.

Ziņu lente
0