Jaunzēlandes strēlnieks pirms traģēdijas publicējis ziņas par Latviju un Igauniju

© REUTERS / STRINGERЭвакуация пострадавшего от стрельбы в мечети в Новой Зеландии
Эвакуация пострадавшего от стрельбы в мечети в Новой Зеландии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizdomās par apšaudi mošejā Jaunzēlandē aizturētais Brentons Tarrants vairākkārt ieradies Eiropā un Turcijā, uz viņa ieroča redzami uzraksti vairākās valodās – virkne ar turkiem karojušu admirāļu un komandieru.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Aizdomās par apšaudi mošejā Jaunzēlandē aizturētais Brentons Tarrants divas dienas pirms nozieguma savā lapā Facebook pārpublicējis video ierakstu no Latvijas Dziesmu un deju svētkiem, kurā koris izpilda dziesmu "Līgo", vēsta Press.lv.

Kad kļuva zināma informācija par traģēdiju Jaunzēlandē, Facebook administrācija bloķēja par šaušanu aizdomās turamā cilvēka profilu, taču tīmeklī atrodamas viņa lapas kopijas. Piemēram, 13. martā viņš pārpublicējis dziesmu "Līgo", ko izpildīja kori Latvijas Dziesmu un deju svētkos. Publikāciju pavadīja komentārs par to, ka šis kultūras elements var pazust. Tajā pašā dienā viņš pārpublicēja rakstu, kas veltīts Vašingtonas centieniem iedzīvināt Igaunijā ideju par to, ka migrantu multikulturālisms un integrācija bagātinās valsti.

Эвакуация пострадавшего от стрельбы в мечети в Новой Зеландии - Sputnik Latvija
Apšaudē mošejās Jaunzēlandē bojā gājuši 49 cilvēki

Iepriekš kļuva zināms, ka Brentons Tarrants daudz ceļojis pirms nozieguma Kraistčērčā. Piemēram, aizvadītā gada decembrī viņš ciemojies Polijā. Valsts radiostacija RMF FM vēstīja, ka Tarrants izbraukājis Polijā vairāk nekā 2000 kilometrus, ceļojis pa vietējiem ceļiem un automaģistrālēm – to apliecina dati par viņa telefona atrašanās vietu.

Tarrants apmeklējis arī Ēģipti, Turciju, Bulgāriju un Grieķiju. Grieķu telekanāls Alpha ziņoja, ka 2016. gada sākumā austrālietis ieradies Atēnās no Kairas, pēc tam devise uz Bukaresti. No turienes viņš caur Atēnām atkal atgriezies Kairā. 2016. gada martā viņš vēlreiz apciemojis Grieķiju un uzturējies tur aptuveni divas nedēļas.

Turcijas prezidents Tajips Erdogans ziņoja, ka pirmo reizi Tarrants uzturējies valstī trīs dienas, otrā apmeklējuma laikā – 40 dienas.

15. martā divās mošejās Kraistčērčā (Jaunzēlande, Dienvidu sala) notika apšaude, kuras rezultātā gājuši bojā 50 cilvēki, tikpat daudzi guvuši ievainojumus. Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Arderna notikušo nosauca par teroraktu. 28 gadus vecajam Brentonam Tarrantam izvirzītas apsūdzības par slepkavību, tiesa viņu arestējusi līdz 5. aprīlim.

Ziņu lente
0