Jaunzēlandes policija sniegusi informāciju par terorakta izmeklēšanu

CC0 / pixabay / Охотничье ружье
Охотничье ружье - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policija atzina, ka vietējie iedzīvotāji, kas tika uzskatīti par terorista līdzzinātājiem, nav saistīti ar asiņaināko teroraktu valsts vēsturē. Aizturētā sieviete atbrīvota.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Jaunzēlandes policija bija spiesta, ka trīs aizturētās personas nav saistītas ar teroraktu – uzbrukumu Kraistčērčas mošejām 15. martā. Iepriekš aizturētie cilvēki tika uzskatīti par aizdomās turamiem, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Эвакуация пострадавшего от стрельбы в мечети в Новой Зеландии - Sputnik Latvija
Apšaudē mošejās Jaunzēlandē bojā gājuši 49 cilvēki

Valsts policijas priekšnieks Maiks Bušs preses konferencē pastāstīja, ka policija aizturējusi vīrieti un sievieti, kad viņu automašīnā tika atrasti šaujamieroči. Sieviete jau atlaista brīvībā, vīrietim izvirzītas apsūdzības par prettiesiskām darbībām ar šaujamieročiem. Trešais aizturētais tika apsūdzēts par kūdīšanu uz rasu diskrimināciju un stāsies tiesas priekšā 18. martā.

Arestēts ir terorakta organizators un šāvējs, 28 gadus vecais Austrālijas pilsonis Brentons Tarrants, kam izvirzītas apsūdzības par slepkavību. Viņš arestēts līdz 5. aprīlim.

Piektdien, 15. martā divās mošejās Kraistčērčā notika apšaude. Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Arderna nosauca notikušo par teroraktu. Gājuši bojā 50 cilvēki, vairāk nekā 40 cilvēki atrodas slimnīcās.

An Nura mošejas draudzes loceklis (tā kļuva par strēlnieka pirmo mērķi) Haleds al Nobani intervijā izdevumam New Zealand Herald pastāstīja, ka noziedznieks ienācis ēkā ar divām šautenēm un atklāja uguni pret dievlūdzējiem, nesaudzējot nevienu – ne jauniešus, ne sievietes. Apšaudes laikā viņš it kā esot "teicis sliktus vārdus, ieslēdzis mūziku un pat zvanījis saviem draugiem". Zināms, ka pirms uzbrukuma terorists publicējis tīmeklī plašu manifestu, kurā ir virkne imigrantiem naidīgu tēžu.

Terorakta aculiecinieki kritiski izvērtēja vietējās policijas lēnīgo reakciju. Viņi apgalvoja, ka policistiem ievajadzējās 20 minūtes, lai nokļūtu notikuma vietā pilsētas centrā. Aizkavējušās arī "ātrās palīdzības" automašīnas.

Ziņu lente
0