Ukrainai draud apturēt bezvīzu režīmu ar ES un SVF finanšu atbalsta sniegšanu

© Sputnik / Александр Мазуркевич / Pāriet pie mediju bankasРабота пограничных служб Украины на международном автомобильном пункте пропуска "Гоптивка" на границе Украины с Россией, архивное фото
Работа пограничных служб Украины на международном автомобильном пункте пропуска Гоптивка на границе Украины с Россией, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Februāra beigās Ukrainas Konstitucionālā tiesa atcēla Kriminālkodeksa pantu par nelikumīgu ierēdņu turīgumu, kurš it kā "neatbilst likuma augstākās varas normām".

RĪGA, 3. marts – Sputnik. Kijeva var palikt bez bezvīzu režīma ar Eiropas Savienību un sadarbības ar Starptautisko valūtas fondu (SVF), ja neatjaunos likumu par ierēdņu kriminālo atbildību par nelikumīgu turīguma pavairošanu, kurš tika atcelts ar Konstitucionālās tiesas (KT) lēmumu, vēsta RIA Novosti.

Par to teikts Starptautiskās korupcijas apkarošanas organizācijas Transparency International preses dienesta paziņojumā.

Граница Белоруссии и России - Sputnik Latvija
Latvijas pilsoņi varēs apmeklēt Krieviju ar Baltkrievijas vīzu

Kā uzsver organizācijā, Ukrainas ierēdņi, kuri tiek apsūdzēti korupcijā, jāsauc pie atbildības. Ja likuma augstākā vara netiks atjaunota, Transparency International draud iesaldēt Ukrainas bezvīzu režīmu ar ES un finanšu sadarbību ar SVF. Tas "ierobežos valsts ekonomisko attīstību", atzīmēja Transparency International.

Februāra beigās Ukrainas Konstitucionālā tiesa paziņoja spriedumu, ka Kriminālkodeksa panta par nelikumīgu ierēdņu turīguma pieaugumu saturs it kā "neatbilst likuma augstākās varas normām". Tagad prokuratūra ir spiesta slēgt Ukrainas amatpersonu krimināllietas, kuri tiek turēti aizdomās kukuļņemšanā.

Kā apgalvo KT, šāda norma "pārkāpj nevainīguma prezumpciju" dēļ tā, ka liek aizdomās turamajam sākumā pierādīt sava turīguma pieauguma likumību.

Šāds Konstitucionālās tiesas rīkojums izraisīja asu kritiku gan Ukrainā, gan ārpus tās robežām. Kā uzskata daudzu sabiedrisko organizāciju pārstāvji, šāds lēmums būtībā nozīmē, ka Kijeva atsakās īstenot pretkorupcijas reformu, kuru no tās pieprasa SVF. Arī Briselē apšaubīja Ukrainas KT argumentu pamatotību šādas normas atcelšanai.

Ziņu lente
0