Pasaules Bankas ziņojums: Latvijā vīrieši un sievietes ir vienlīdzīgi

© Foto : pixabay / 089photoshootingsПриготовление пищи на кухне
Приготовление пищи на кухне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidēji pasaulē sievietēm ir tikai trīs ceturtdaļas no vīriešu tiesībām.

RĪGA, 1. marts – Sputnik. Latvija ietilpst sešu pasaules valstu skaitā, kurās sasniegta vīriešu un sieviešu vienlīdzība, teikts Pasaules Bankas ziņojumā.

Saskaņā ar Pasaules Bankas datiem, vidēji pasaulē sievietēm ir tikai trīs ceturtdaļas no vīriešu tiesībām, kas ierobežo tās darba meklējumos, savas uzņēmējdarbības uzsākšanā un ekonomisku lēmumu pieņemšanā.

Работница доит козу в фермерском хозяйстве - Sputnik Latvija
Latvija un Lietuva ir Eiropas Savienības līderes pēc sieviešu-zemnieku skaita

Pasaules Banka desmit gadu garumā veikusi pētījumus 187 pasaules valstīs pēc septiņiem parametriem: tiesības pārvietoties, iespēja atrast darbu, algu vienlīdzība, laulība un maternitāte, uzņēmējdarbības iespējas un iespēja pārvaldīt īpašumu, pensijas tiesības. Tikai sešas valstis – Beļģija, Dānija, Francija, Latvija, Luksemburga un Zviedrija – saņēma teicamus vērtējumus (100 balles no 100 iespējamiem visos parametros). Pirms desmit gadiem ar to nevarēja palielīties neviena valsts.

Desmit gadu laikā daudzām valstīm izdevās panākt ievērojamus sasniegumus: 131 valstī tika pieņemti likumi, kuri uzlabo sieviešu iesaisti ekonomikā, 35 valstīs aizliedza uzmākšanos darbavietā, tādējādi pasargājot vairāk nekā 2 miljardus sieviešu. Divdesmit divās valstīs atcelti darba ierobežojumi sievietēm, savukārt 13 valstīs pieņemti likumi par vienādu darba atalgojumu.

Tostarp Latvijā un Lietuvā pieņemti vairāki likumi cīņai pret vardarbību ģimenē, savukārt Igaunijā pensijas vecumu un pensijas aprēķina formulu apvienoja ar vidējo mūža ilgumu.

Taču lielākajā daļā pasaules valstu sievietes savā nodarbinātībā tā vai savādāk saskaras ar diskrimināciju, un 56 valstīs pēdējo 10 gadu laikā nekas nav mainījies. Vislēnāk lietu kārtība mainās sieviešu īpašumtiesību izmantošanas nozarē.

Vislabāk lietām klājas Austrumāzijā un Klusā okeāna reģionā: 9 valstis pieņēmušas likumus par cīņu ar vardarbību ģimenē, savukārt 8 valstis, tostarp Ķīna, Singapūra un Vjetnama, – ieviesa apmaksātus bērna kopšanas atvaļinājumus. Sešas Dienvidāzijas valstis, tostarp Indija, Bangladeša un Nepāla, aizliegušas uzmākšanos darbavietā.

Mītiņš par sieviešu tiesībām pie Saeimas - Sputnik Latvija
"Mana dzīve, mana izvēle": Rīgā notika sieviešu tiesību aizsardzības gājiens

Vairums izmaiņu Eiropā un Centrālāzijā bija saistītas ar pensijām. Deviņas valstis, tostarp Ukraina un Kazahstāna, ieviesa vienādu pensionēšanās vecumu vīriešiem un sievietēm. Latīņamerikā lielākā daļa reformu skara apmaksājamus bērna kopšanas atvaļinājumus, Meksikā aizliedza grūtnieču atlaišanu no darba, savukārt Bolīvijā izlīdzināja vīriešu un sieviešu darba tiesības.

Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā sieviešu stāvoklis paliek vissliktākais, taču arī šeit notikušas izmaiņas: Alžīrā, Bahreinā, Libānā un Saūda Arābijā pieņemti likumi par cīņu ar vardarbību ģimenē, savukārt Jordānijā darba stāžā iekļauts bērna kopšanas atvaļinājuma laiks.

Igaunija izrādījās tuvu ideālam, iegūstot 97,5 balles, līdzīgi Austrijai, Kanādai, Somijai, Grieķijai, Īrijai, Portugālei, Spānijai un Lielbritānijai. Lietuva ieguva 93,75 balles, savukārt Krievija – vien 73,13 balles: Pasaules Bankā uzskata, ka valstī slikti klājas lietām ar vienādu darba algu.

Ziņu lente
0