ECT noraidīja Kijevas sūdzību par incidentu Kerčas šaurumā

© Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым / Pāriet pie mediju bankasЗадержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи
Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas argumenti nepārliecināja Eiropas cilvēktiesību tiesu.

RĪGA, 23. februāris – Sputnik. Eiropas cilvēktiesību tiesa (ECT) atteicās apmierināt Kijevas prasību par jaunu nodrošinājuma pasākumu piemērošanu lietā par Ukrainas JKS kuģu aizturēšanu Kerčas šaurumā, teikts Krievijas Tieslietu ministrijas paziņojumā.

Ukrainas argumenti un materiāli nepārliecināja ECT. Tiesa nolēma, ka prasība nesatur jaunus argumentus un ir identiska iepriekšējai prasībai, uz kuru Krievijas varasiestādes jau ir izsmeļoši atbildējušas.

Krievijas Tieslietu ministrijā atzīmēja, ka Ukrainas prasība balstījās uz informāciju par aizturēto ekipāžas locekļu veselības stāvokli. Advokāti un radinieki paziņoja, ka trim ieslodzītajiem nepieciešama medicīniskā palīdzība. Turklāt Kijevā centās apstrīdēt Krievijas mediķu sniegtās palīdzības kvalitāti.

Kijeva izspiež politiskas dividendes

Ukraina cenšas izvest procesu no likuma platformas politikas plaknē, paziņoja radio Sputnik ēterā Starptautiskās krievvalodīgo advokātu asociācijas viceprezidents, tiesību aizstāvis Mihails Joffe.

Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Krimā laists klajā memorands par incidentu Kerčas šaurumā

"Noteikti pasākumi Ukrainas varasiestāžu prasībā jau tika veikti, un tiesa uzskata par lieku pieņemt papildu pasākumus attiecībā uz Ukrainas prasību… Cita lieta, ka Ukraina cenšas politizēt procesu. Mēs saprotam, ka process atrodas nevis likuma plaknē, bet gan politiskā. Savukārt kad process tiek izvests no likuma plaknes, tad tiek pieņemti prettiesiski lēmumi," paziņoja Joffe.

Pēc jurista sacītā, līdzīga situācija izveidojusies Latvijā bijušā padomju partizāna, Lielā Tēvijas kara dalībnieka Vasīlija Kononova lietā.

"Latvijas varasiestādes padarījušas Kononovu par kara noziedznieku. Tas pats notiek arī tagad – Ukraina cenšas izvest procesu no likuma plaknes un izveidot no tā politisku procesu, lai iegūtu savas dividendes ar ECT lēmumu. Tāpēc pret šo situāciju jāizturas ļoti uzmanīgi," uzsvēra Joffe.

Ukrainas provokācija Kerčas šaurumā

Ukrainas JKS kuģi "Bedjansk", "Ņikopoļ" un "Jani Kapu" 25. novembrī vairāku stundu garumā bīstami manevrēja īslaicīgi slēgtā Krievijas akvatorijā, nereaģējot uz Krievijas kuteru un kuģu likumīgām prasībām.

Суда в Черном море горят вторые сутки - видео - Sputnik Latvija
Video
Kuģi Kerčas šaurumā deg jau otro diennakti

Ar ieroču izmantošanu Ukrainas JKS kuģi tika aizturēti, uz klāja izrādījās 24 ukraiņu karavīri, tostarp UDD darbinieki, kuri saskaņā ar Krievijas FDD datiem, koordinēja provokāciju. Ukrainas militārpersonām izvirzītas apsūdzības nelikumīgā Krievijas Federācijas valsts robežas šķērsošanā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosauca incidentu Kerčas šaurumā par iepriekš sagatavotu provokāciju, kuru Porošenko izmantoja kā ieganstu kara stāvokļa ieviešanai Ukrainā prezidenta vēlēšanu gaidās. Turklāt Krievijas līderis norādīja, ka Krievijas FDD robežsargi veica savu valsts robežas aizsargāšanas tiešos pienākumus.

Ziņu lente
0