Euronews: katru gadu netīra gaisa dēļ mirst pusmiljons eiropiešu

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЭнергетические объекты Крыма
Энергетические объекты Крыма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Četrdesmit miljoni cilvēku Eiropas Savienības lielākajās pilsētās elpo piesārņotu gaisu gan ielās, gan savos dzīvokļos.

RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Deviņi no desmit cilvēkiem pasaulē katru dienu elpo piesārņotu gaisu, vēsta Euronews, atsaucoties uz Pasaules veselības organizācijas (PVO) datiem.

Gaisa piesārņojums skaitās tiešs iemesls 7 miljonu cilvēku nāvēm gadā, ar to ir saistīti 25% sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanu, 24% insultu un 43% plaušu slimību, tostarp plaušu vēzis. Sevišķi asa šī problēma ir Āzijā un Āfrikā, savukārt par galvenajiem atmosfēras piesārņojuma vaininiekiem tiek uzskatītas Indijas un Ķīnas pilsētas, taču piesārņotā gaisa dēļ cieš arī eiropieši.

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Desmit globāli veselības draudi: no kā jābaidās Latvijai

Saskaņā ar Eiropas Apkārtējās vides aģentūras (EEA) datiem gaisa piesārņojums ir 500 tūkstošu priekšlaicīgu nāvju iemesls Eiropā. Suspendētās vielas gaisā par gadu samazinājušas katra eiropieša paredzamo mūža garumu, lielākoties paaugstināta sirds un asinsvadu un elpceļu saslimšanas, kā arī plaušu vēža riska dēļ. Ja gaisa kvalitāti Eiropas pilsētās izdotos uzlabot, cilvēki dzīvotu ilgāk, atsevišķos gadījumos – par diviem gadiem ilgāk.

Apmēram 40 miljoni 115 ES lielākajās pilsētās elpo gaisu, kurš neatbilst PVO kvalitātes kritērijiem vismaz pēc viena rādītāja. Sevišķi stipri cieš bērni – dzīvošana pie lielas mašīnu plūsmas maģistrālēm dubulto elpceļu saslimšanu skaitu. Dzīvot dzīvoklī pie lielceļa – tas pats, kas atrasties blakus cilvēkam, kurš izsmēķē desmit cigaretes dienā.

Palikt mājās – tā nav izeja. Kaut arī 4,2 miljoni nāvju gadā ir saistīti ar gaisa piesārņojumu ielās, 3,8 miljoni nāvju gadā bija saistīti ar dūmiem no plītīm un apkures. Katru dienu 3 miljardi cilvēku visā pasaulē paši piesārņo gaisu savās mājās.

Kur ir visnetīrākais gaiss

Visnetīrākais Eiropas reģions ir Austrumeiropa, sevišķi Balkāni. Tā iemesli – brūnogļu iegūšana, kā arī vecu automobiļu īpatsvars uz ceļiem.

Извержение вулкана Агунг на острове Бали, Индонезия. 27.11.2017 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropieši nobijušies no zemes dzīļu svelmes. Ekologi krīt panikā

Eiropas valsts ar vispiesārņotāko gaisu ir Ziemeļmaķedonija, savukārt vispiesārņotākā pilsētas teritorija ir maķedoniešu pilsēta Tetova. Otrajā vietā pēc gaisa piesārņojuma izrādījusies Ziemeļmaķedonijas galvaspilsēta Skopje. Trīsdesmit piesārņotāko sarakastā izrādījušās arī Bosnijas un Hercegovinas, Bulgārijas, Rumānijas un Albānijas pilsētas.

Polijā gaisa piesārņojums ik gadu izraisa apmēram 50 tūkstošu cilvēku priekšlaicīgu nāvi. Valstī atrodas apmēram puse no 30 Eiropas pilsētām ar vispiesārņotāko gaisu. Galvenais iemesls – valsts ogļu iegūšanas rūpniecība.

Prognozētais mūža ilgums Austrumeiropā ir zemāks, nekā Rietumeiropā: vīriešiem tas sastāda 69 gadus (pret 79 rietumos), savukārt sievietēm – 78 gadus (Rietumeiropā – 84 gadi).

Ziņu lente
0