Onkologs nosaucis labāko iespēju izvairīties no vēža

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasБольница
Больница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2018. gadā Krievijā reģistrēti 617 tūkstoši jaunu vēža slimnieku – par 20 tūkstošiem vairāk nekā 2017. gadā.

RĪGA, 4. februāris - Sputnik. Atteikšanās no smēķēšanas ir labākais pasākums, kas ļauj pasargāties no vēža, svarīgs ir arī pareizs uzturs un fiziskā aktivitāte, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Vācijas Zinātniski pētnieciskā onkoloģijas centra (Das Deutsche Krebsforschungszentrum, Heidelberga) vadītājs profesors Mihaels Baumans.

"Ar saprātīgu uzturu un pietiekamām kustībām jūs varat stāties pretī vēzim. Labākais piesardzības pasākums – nesmēķēt! Aptuveni 30% visu veidu vēža ir saistīti ar smēķēšanu," – apgalvoja speciālists.

Pasaules vēža diena tiek atzīmēta 4. februārī. Tās mērķis – pēc iespējas plašāk sniegt informāciju par vēzi – vienu no briesmīgākajām slimībām, ar ko saskārusies mūsdienu civilizācija. Vācijas Zinātniski pētnieciskā onkoloģijas centra Heidelbergā informācijas dienests iesaka tādus aizsardzības pasākumus kā veselīgs dzīvesveids un agrīna diagnostika.

Операция в клинике - Sputnik Latvija
Onkologs stāsta par galvenajiem vēža simptomiem

Aizvadītajā gadā pasaulē diagnosticēti vairāk nekā 18 miljoni jaunu vēža saslimšanas gadījumu. No šīs slimības miruši gandrīz 10 miljoni cilvēku.

Krievijā 2018. gadā reģistrēti 617 tūkstoši jaunu vēža slimnieku – par 20 tūkstošiem vairāk nekā gadu iepriekš. Onkoloģisko slimību uzskaitē ņemti 3,63 miljoni cilvēku.

"Situācijas maiņai nepieciešamas kvalitatīvas un kvantitatīvas izmaiņas onkoloģiskā dienesta darbā – onkoloģiskā dienesta efektīvas struktūras modeļa izstrāde un tās ātra integrācija vienotajā informācijas laukā," – aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Krievijas Klīniskās onkoloģijas biedrības valdes loceklis, KF Nopelniem bagātais ārsts Vladimirs Moisejenko.

Viņš atgādināja, ka pēdējo gadu laikā vairākkārt pieaudzis vēža agrīnas stadijas diagnostikas gadījumu skaits.

"Vairāk nekā puse ļaundabīgo audzēju gadījumu diagnosticēti agrīnā slimības stadijā... pirms 10 gadiem onkoloģija agrīnā stadijā tika diagnosticēta 15% gadījumu," – atzīmēja Moisejenko.

Slimnīca Valgā. Datortomogrāfs - Sputnik Latvija
Latvijas onkoloģijā moderni medikamenti neienāk hroniska līdzekļu trūkuma dēļ

Krievijas Veselības aizsardzības ministrija izstrādājusi un sākusi īstenot nacionālo projektu "Veselības aprūpe", kura ietvaros rit darbs arī pie federālā projekta "Cīņa ar onkoloģiskajām slimībām".

Federālajam projektam 6 gadu laikā tiks atvēlēts vairāk nekā 1 miljards rubļu (apmēram 13,5 miljoni eiro).

Līdz 2024. gadam projekta ietvaros plānots uzcelt divus onkoloģijas dispanserus Tomskas un Kostromas apgabalos, kā arī piecus onkoloģisko nodaļu korpusus Mordovijā, Hakasijā, Baškortostānā, Volgogradas un Ļipeckas apgabalos.

Ziņu lente
0