Viedoklis

Draudi, gāze un vara trubas: Ukrainas GTS gatavojas ļaunākajam

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГаз.
Газ. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ziemeļu straume 2" turpina satricināt amerikāņus un ukraiņus. Pirmie izsūta draudus un prasības apturēt projektu, otrie vienkārši baidās un gaida, kas būs tālāk. Gan vieniem, gan otriem, iespējams, nekas labs.

"Ziemeļu straume 2" tiek būvēta pilnā gaitā, eiropieši dažādos līmeņos teju katru dienu paziņo, ka šo milzi vairs nevar apturēt, raksta radio Sputnik autore Marija Baļabina. Taču amerikāņi netic. Pēc Amerikas vēstnieka draudu vēstules vācu kompānijām nonākšanas medijos un to daudzpusīgās apspriešanas, spiediena mēģinājumi nav izbeigti.

Kāds nenosaukts Baltā nama darbinieks vācu izdevumā paziņoja, ka ASV vēlas, lai šis projekts tiktu apturēts, un ir pienācis laiks rīkoties. Abām rokām par šo piedāvājumu ir Ukraina, kura baidās pazaudēt naudu par Krievijas gāzes tranzītu cauri tās teritorijai. Tātad, arī naudu savas GTS uzturēšanai.

Кремлевская набережная в Москве - Sputnik Latvija
Times: kara Eiropā nebūs, Kremlis uzvarējis ekonomikā

Ukrainas ierēdņi un politiķi cenšas sadūšoties un pārliecināt līdzpilsoņus, ka nekas briesmīgs nenotiek. Piemēram, enerģētikas un ogļu rūpniecības ministrs vietniece Natālija Boiko ir pārliecināta, ka "Ziemeļu straumi 2" nepagūs uzbūvēt līdz gada beigām, līdz ar to, pēc viņas loģikas, Maskava vienkārši būs spiesta parakstīt jaunu līgumu ar Kijevu.

Daudzas sabiedrībai zināmas personības Ukrainā cenšas izturēties brīvi un izlikties, ka Kijevai šis līgums vispār nav vajadzīgs, tāpēc viņi it kā liks Maskavai parakstīties zem jebkādiem nosacījumiem.

Taču daži tomēr nebaidās pateikt, ka visvairāk jauna vienošanās ir nepieciešama kā reiz Ukrainai. Lūk, piemēram, Augstākās Radas deputāts Vadims Rabinovičs paziņoja, ka bez šīs naudas Ukrainas ekonomika vienkārši sabruks. Un šis sabrukums sāksies ar GTS. Finanšu taču tās uzturēšanai netika piešķirts īpaši daudz arī labākos laikos, bet ja nebūs tranzīta, tad šīs trubas vispār nebūs ar ko uzturēt. Nav arī priekš kam.

Pirms vēlēšanām, kuras Ukrainā notiks marta beigās, daudzi politiķi atļaujas teikt patiesību. Kaut gan to dara tikai tie, no kuriem nekas nav atkarīgs. Savukārt tie, kam ir vara kaut ko mainīt, nevar vai nevēlas atzīt, ka konstruktīvs dialogs ar Krieviju un jauns normāls līgums ir viņu pašu valsts interesēs. Laikam, esošajiem Ukrainas vadītājiem tas vienkārši nav svarīgi, jo valsts interesēm nav nekā kopīga ar viņu pašu interesēm.

Ziņu lente
0