Politika

Venecuēla informējusi par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar ASV

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Венесуэлы Николас Мадуро, архивное фото
Президент Венесуэлы Николас Мадуро, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro paziņojis, ka Savienoto Valstu diplomātiem jāpamet valsts 72 stundu laikā. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pauda viedokli, ka Venecuēlas prezidentam nav pilnvaru diplomātisko sakaru pārtraukšanai un valsts turpinās sakarus ar šo valsti ar Huana Gvaido starpniecību, kurš sevi pasludinājis par valsts vadītāju.

RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Venecuēla sarauj diplomātiskās un politiskās attiecības ar ASV, diplomātiem jāpamet valsts 72 stundu laikā, paziņoja Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro, kura uzruna tika translēta Twitter.

"Paziņoju tautas priekšā: kā konstitucionālais prezidents esmu nolēmis saraut diplomātiskās un politiskās attiecības ar ASV valdību," – paziņoja Maduro.

Trešdien Venecuēlas parlamenta spīkeris Huans Gvaido pasludināja sevi par valsts vadītāju. Viņu atzina ASV un ieteica pašreizējam prezidentam Nikolasam Maduro atteikties no spēka pielietošanas pret opozīciju un nodot varu, vēsta RIA Novosti.

Nikolass Maduro, uzrunājot savus piekritējus, norādīja, ka viņš ir konstitucionālais prezidents, bet parlamenta spīkeris Gvaido – ASV marionete. 

ASV nekad nav veicinājušas apvērsumu tik atklāti, kā pašlaik, ir pārliecināts Dienvidamerikas valsts vēstnieks Krievijas Federācijā Karloss Rafaels Farija Tortosa.

"Venecuēlas Konstitūcijā nav panta, kas jebkuram cilvēkam dāvātu iespēju pasludināt sevi par prezidentu. Nikolass Maduro uzvarēja vēlēšanās pagājušajā gadā 20. maijā. Šajās vēlēšanās bija vismaz divi opozīcijas pārstāvji, viņi bija tādos pašos apstākļos kā Maduro, taču viņi nesaņēma balsu vairākumu. Demokrātiskā sistēma ir veidota tā, ka to, kurš saņēmis vairākumu vēlēšanās, iespējams pasludināt par prezidentu," – teica vēstnieks.

Iepriekš Venecuēlā sākās pašreizējā prezidenta pretinieku un atbalstītāju protesta gājieni. Tajos piedalās tūkstošiem cilvēku. Akcijas pavada sadursmes, saņemta informācija par bojāgājušajiem.

ASV atzina Huanu Guaido

ASV prezidents paudis gatavību strādāt ar Gvaido un apsolījis izmantot visu ASV ekonomisko un diplomātisko spēku, lai panāktu demokrātijas atjaunošanu Venecuēlā.

Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Ar Trampu saistīta kompānija iejaukusies vēlēšanās visā pasaulē

Viņš piebilda, ka saukšot pie atbildības "Maduro režīmu" par jebkuriem "draudiem Venecuēlas tautai".

ASV administrācija informēja, ka tiek izskatīti visi iespējamie pasākumi pret Venecuēlu.

Viņš atzina, ka sankcijas, ko ASV jau ieviesušas pret Venecuēlu bijušas virspusējas un ASV ir gatavas jaunām sankcijām pret "Maduro un viņa sekotājiem".

Pēc ASV H.Guaido atzina Amerikas valstu organizācija, Kanāda un Paragvaja.

"Mūs nepārsteidz ASV satelītu, marionešu, "Limas grupas" viedoklis, kuras sinhroni atzina Guaido par prezidentu, kad viņš paziņoja, ka saņems Vašingtonas atbalstu," – paskaidroja Venecuēlas vēstnieks Krievijā.

Meksikas valdība par Venecuēlas prezidentu vēl joprojām uzskata Nikolasu Maduro.

Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Putins: ASV pastāvīgi iejaucas vēlēšanās Krievijā un neslēpj to

Arī Krievija uzskata Maduro par Venecuēlas pašreizējo prezidentu.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja: notikumi Venecuēlā atspoguļo, kā Rietumi manuāli maina varu citās valstīs.

"Noskatījos ziņas. Pavērojot notikumus Venecuēlā, labi redzams, kāda ir progresīvo Rietumu sabiedrības  patiesā attieksme pret starptautiskajām tiesībām, suverenitāti un neiejaukšanos valstu iekšējās lietās, manuālā režīmā mainot tur varu," – Zaharova pavēstīja savā lapā Facebook.

Ziņu lente
0