Politika

Kijevā sacerēta "Azovas sankciju pakete" rietumvalstu vajadzībām

© RIA Novosti . Пресс-служба президента Украины / Pāriet pie mediju bankasРечные бронекатера "Гюрза" во время учений Вооруженных сил Украины на побережье Азовского моря
Речные бронекатера Гюрза во время учений Вооруженных сил Украины на побережье Азовского моря - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietniece pastāstījusi par Kijevas kārtējo Krievijai naidīgo iniciatīvu.

RĪGA, 16. janvāris — Sputnik. Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietniece Irina Geraščenko informēja, ka tiek gatavota jauna sankciju pakete, ko Rietumiem jāievieš pret Krieviju. Tā nosaukta par "Azovas sankcijām", vēsta Sputnik Igaunija.

Informāciju par Kijevas kārtējo Krievijai naidīgo iniciatīvu politiķe publicējusi savā lapā Facebook.

Судоходство в Керченском проливе  возобновлено - Sputnik Latvija
Ukraina atkal sūtīs militāros kuģus cauri Kerčas šaurumam

"Ukraina ierosina partnervalstīm ieviest pret Krieviju Azovas sankciju paketi," – skaidroja Geraščenko.

Viņa atklāja, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko "jau sācis šo darbu, apelējot pie kolēģiem ar lūgumu ieviest šādas sankcijas".

Pēc Augstākās radas deputātes domām, politiķiem visos līmeņos esot jāatgādina, ka Krievija ir atbildīga "par militāro agresiju Azovā".

Par "agresiju Azovā" Geraščenko uzskata incidentu, kura rezultātā pērnā gada novembrī Krievijas robežsargi aizturēja Ukrainas JKS kuģus – tie iebruka Krievijas Federācijas teritoriālajos ūdeņos Melnajā jūrā.

Savu ierosinājumu Geraščenko publicējusi pirmdien, 15. janvārī, dienā, kad Maskavas Lefortovas tiesa pieņēma lēmumu par Ukrainas JKS ekipāžu aresta pagarināšanu.

Kurš ir īstais agresors? Spriediet paši

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gada 25. novembrī Krievijas Federālā drošības dienesta robežsardzes dienests reģistrēja Melnajā jūrā trijus Ukrainas JKS kuģus – "Nikopoļ", "Berdjansk" un "Jani Kapu". Peldlīdzekļi bez iepriekšēja paziņojuma šķērsoja KF valsts robežu un devās Kerčas šauruma virzienā.

Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Baltija vīlusies par ASV atbildi pēc incidenta Kerčas šaurumā, ziņo mediji

Uz Krievijas aicinājumiem pārtraukt provokācijas Ukrainas kara jūrnieki nereaģēja, kuģi sāka bīstamus manevrus. Pēc vairākkārtējiem brīdinājumiem par sekām, ko nesīs likumīgu prasību neizpildīšana, robežsardzes kuģi atklāja tiešu uguni pret pārkāpējiem.

Rezultātā Ukrainas peldlīdzekļi tika aizturēti un nogādāti Kerčas ostā, to ekipāžas un Ukrainas drošības dienesta darbinieki, kuri atradās uz kuģiem, tika arestēti par KF valsts robežas pārkāpšanu. Patlaban viņi atrodas izmeklēšanas izolatoros Maskavā.

Pēc incidenta Ukrainas un vairāku rietumvalstu valdības nepamatoti apsūdzēja Krieviju par "agresiju" un pieprasīja nekavējoties atbrīvot aizturētos Ukrainas pilsoņus.

Krievija, atbildot uz apsūdzībām, publicēja dokumentālas liecības, kas pierāda: Ukrainas JKS kuģi iebruka KF teritoriālajos ūdeņos ar mērķi slepus nokļūt Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, tas ir, neinformējot Krievijas varasiestādes par savām darbībām.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins incidentu nosauca par Kijevas provokāciju, kas organizēta ar mērķi celt P.Porošenko režīma reitingu pirms pavasarī Ukrainā paredzētajām prezidenta vēlēšanām. Valsts vadītājs norādīja, ka incidenta laikā KF robežsargi rīkojās atbilstoši instrukcijām valsts robežas apsardzes jautājumā.

Ziņu lente
0