Militārais eksperts: vai somiem izdosies organizēt NATO atrakciju "krievu ziema"

© SputnikАлександр Хроленко
Александр Хроленко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to, vai militāras mācības Somijā palīdzēs ASV un Igaunijas karavīriem sagatavoties karam pret Krieviju ziemas apstākļos, intervijā pastāstīja militārais eksperts Aleksandrs Hroļenko.

RĪGA, 11. janvāris – Sputnik. Kāpēc Somija, nebūdama NATO locekle, piešķīrusi savu teritoriju ASV un Igaunijas militārajām vajadzībām ar nepārprotamu vektoru Krievijas virzienā? Kādi elementi veido NATO mācības Somijā? Šos retoriskos jautājumus intervija radio Sputnik uzdeva Aleksandrs Hroļenko.

Pēc viņa domām, ziemas apstākļos lielākā nozīme ir nevis militārajām prasmēm, bet gan karaspēku sagādes iemaņām. Eksperts atgādināja, ka NATO mācībās "Trident", kas 2018. gada novembrī aizritēja Norvēģijā, vairākos gadījumos karavīri bija nosaluši, un tas liecina par alianses nespēju cīnīties skarbajos ziemas apstākļos – ne morāli, ne fiziski.

"NATO nepārprotami nav gatava tikties ar Krievijas ziemu," – secināja Hroļenko.

Iepriekš jau vēstīts, ka laika posmā no 7. līdz 18. janvārim grupa amerikāņu un igauņu karavīru Somijas ziemeļos apgūst karadarbību sniegotas ziemas apstākļos – pamata kursu. Pirmo reizi militārajās mācībās Somijā kopā ar amerikāņiem pauduši vēlmi piedalīties arī Igaunijas Aizsardzības spēku kareivji. Kursos karavīri mācās rīkoties zemas temperatūras apstākļos, orientēties apvidū, pilnā kaujas ekipējumā un ar slēpēm kājās izkļūt no āliņģa. Turklāt kursu dalībnieki apgūst pārvietošanos uz slēpēm un kravu pārvadāšanu ziemas apstākļos.

Amerikāņi apgūst pamata kursu kopā ar robežsardzes darbiniekiem, kā arī Somijas Aizsardzības spēku rezervistiem. Somija nav NATO dalībvalsts un deklarējusi neitrālas valsts statusu, taču kopš 2000. gadiem piedalās dažādās militārās alianses partnerības programmās un NATO militārajās mācībās.

Ziņu lente
0