ASV plāno atcelt sankcijas pret Krievijas uzņēmumiem "En+", "Rusal" un "Evrosibenergo"

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasФлаг Соединенных Штатов Америки
Флаг Соединенных Штатов Америки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Finanšu ministrijas vadītājs Stīvens Mnučins apsolījis atcelt ierobežojošos pasākumus, kas vērsti pret trim Krievijas uzņēmumiem.

RĪGA, 11. janvāris – Sputnik. ASV Finanšu ministrijas vadītājs Stīvens Mnučins pēc tikšanās ar kongresmeņiem ceturtdien apstiprinājis ministrijas ieceri atcelt sankcijas, kas vērstas pret uzņēmumiem "En+", "Rusal" un "Evrosibenergo", liecina informācija ASV Finanšu ministrijas vietnē.

"Ierobežojošie pasākumi pret "En+, "Rusal" un "Evrosibenergo" tika attiecināti tikai tāpēc, ka tos kontrolēja un vadīja (Oļegs – red.) Deripaska. Šie uzņēmumi pārcietuši būtiskas izmaiņas restrukturizācijas un pārvaldes jomā, kā rezultātā tie vairs neatrodas Deripaska kontrolē un būtiski samazina viņa daļu," – teikts Mnučina paziņojumā.

Сенат США - Sputnik Latvija
ASV Senāts bloķējis likumu par sankcijām pret Krieviju, Sīriju un Irānu

Pēc viņa vārdiem, "En+", "Rusal" un "Evrosibenergo" uzņēmušies saistības dāvāt Finanšu ministrijai bezprecedenta pārskatāmības līmeni darbā, lai garantētu, ka Deripaska tos vairs nekontrolē, tāpēc sankcijas pret tiem atceltas.

"Finanšu ministrija vērīgi kontrolēs, kā "En+" un "Rusal" pilda savas saistības. Ja šīs kompānijas neizpildīs noteikumus, tās saskarsies ar ļoti reālām un tūlītējām sekām, tostarp arī ar sankciju izskatīšanu," – brīdināja politiķis.

Viņš pauda arī gatavību turpināt darbu ar Kongresu šajā jautājumā.

ASV Demokrātiskās partijas pārstāvji pauda neapmierinātību ar Mnučina liecībām slēgtajās debatēs ASV Kongresā.

"Tas ir viens no sliktākajiem slēgtajiem brīfingiem, ko esam saņēmuši no Trampa administrācijas. Ministrs pat teju deva jebkādas liecības," – klāstīja Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi.

Pēc viņas vārdiem, amatpersonas, tostarp arī Mnučins, pārsvarā tikai esot nolasījuši publikai pieejamos dokumentus, tātad tā bijusi Kongresa locekļu "laika izšķiešana". Tiesa, viņa atzina, ka demokrātiem paziņoti arī ASV izlūkdienestu slēdzieni par pieminētajām kompānijām.

Pelosi atteicās sniegt informāciju par to, vai demokrāti iecerējuši Kongresā bloķēt Finanšu ministrijas ieceri atcelt pret vairākiem uzņēmumiem vērstos ierobežojošos pasākumus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Irānas prezidents Hasans Ruhani - Sputnik Latvija
Krievija palīdzēs Irānai apiet ASV sankcijas, vēsta mediji

 Aprīļa sākumā Vašingtona ieviesa jaunas sankcijas pret Krieviju un pirmo reizi iekļāva tā saucamajā "melnajā sarakstā" (SDN-list) Krievijas lielos publiskos uzņēmumus. Starp tiem bija arī "Rusal" un En+, ko kontrolē biznesmenis Oļegs Deripaska tas nozīmē aktīvu bloķēšanu ASV un aizliegumu Savienoto Valstu pilsoņiem sadarboties ar šiem uzņēmumiem, ieskaitot operācijas ar kredīta un daļu instrumentiem.

ASV Finanšu ministrija lika mēneša laikā pārdot minēto uzņēmumu akcijas un kredītu instrumentus, kā arī divu mēnešu laikā pabeigt noslēgtos kontraktus un pārtraukt sadarbību ar uzņēmumiem – ierobežojumiem bija jāstājas spēkā 7. maijā un 5. jūnijā. Pēc tam minētie termiņi tika vairākkārt pagarināti, pēdējo reizi – līdz 21. janvārim.

Ziņu lente
0